Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem volt üvöltözés a Puzsér-Karácsony vitán, sőt Puzsér meg is védte Karácsonyt!

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Fixáljuk azokat a politikai vitákat, amik a levegőben lógnak” – kezdte Karácsony Gergely az előválasztásra utalva, miért kezdeményezett vitát Puzsér Róberttel. Majd hozzátette, bár zajlanak a tárgyalások, de szerinte fontos, hogy ne zárt ajtók mögött dőljön el, hogyan szavazhatnak majd a budapestiek az ellenzéki főpolgármester jelöltről. „A kulturált vita alapjait fektessük le” – ezt már Puzsér Róbert mondta arról, miért tartotta fontosnak ezt az eseményt, amelyet a valasz.hu szervezett ma délelőtt. A vitán a mai magyar politikai közélethez, illetve a két jelölt habitusához képest sikerült is hozni ezeket az elvárásokat.

De mi lesz, ha nyerünk?

A két jelöltnek leginkább abba a kérdésbe tört bele a bicskája, hogy a Fidesz kétharmaddal szemben hogyan kormányoznák ellenzékből Budapestet. Puzsér szerint például három stratégia van, amelyből természetesen szerinte csak a sajátja működik.

Tarlós szerint a teljes együttműködése híve, amelyben Orbán dönti el, mire van szüksége Budapestnek. Így épülnek stadionok a városban.

A régi baloldal stratégiája Puzsér szerint az, hogy szabadságharcot kell folytatni a „budai várral”, azaz Orbán Viktorral szemben, pont úgy, ahogy Orbán Brüsszellel szemben visel hadat. A kritikus szerint ez a minél rosszabb, annál jobb stratégiája, amelynek lényege, hogy a Fidesszel szemben lehet mártírt játszani.

Ezekkel szemben Puzsér saját stratégiája az, hogy nem vállalna többet, mint amit végre tud hajtani a budapesti költségvetés és jogszabályok szerint. De a saját ígéretek mentén minden szinten együttműködésre és transzparenciára kell törekedni Puzsér szerint a kormánnyal folytatott tárgyalásokban.

És ha mégis ellehetetleníti az ellenzéki városvezetést a Fidesz, akkor az a kormányzatra üt majd vissza, és akkor azzal saját semmisíti meg a kormánypárt Puzsér elképzelése alapján.

Karácsony hosszan nyújtotta a választ, és valójában csak a vita végén válaszolt igazán. Szerinte az elmúlt 9 évben háborúban állt a kormány és Tarlós. Példaként a 3-as metró felújítását említette, amelyben új pótlóbuszokat se tudott vásárolni a főváros, mert nem hogy pénzt nem kaptak rá, hanem még a hitelfelvételt is megakadályozta a kormány

Budapestnek a sarkára kell állnia Karácsony szerint, de szerinte nem igaz, amit Puzsér az ő stratégiájáról állít, nem szabadságharcot kell vívni, hanem új alapokra kell helyezni a kormány és a főváros kapcsolatát. Nem elfogadható, hogy a kormány mondja meg, mi szükséges a fővárosnak. Példaként említette, hogy hiába vonták vissza az olimpiai pályázatot, mégis az abban foglalt fejlesztések lopakodnak vissza.

Emellett említette a Vár és a Liget projektet, mint Budapest három nagy beruházását, ami nem a város érdekeit tartja szem előtt, mégis elviszik a városra jutó forrásokat.

Végül Karácsony a vita vége felé hozta elő a legitimitás kérdését. Szerinte, ha egy előválasztás során kiválasztott jelölt veri meg Tarlóst, az Budapesten van olyan legitimitás, amivel a kormány nem szállhat szembe, hacsak nem akarja teljesen elveszteni Budapestet. Elmondta, az ellenzéki pártoknak 60 százalékos többsége van Budapesten, ezzel lehet nyerni, és ez több párt között oszlik meg, ezért kell előválasztás.

Hogy lesz itt előválasztás?

Maga az előválasztás is fontosabb kérdés volt Karácsony és Puzsér számára, és nagyjából az derült ki, a két jelöltnek nincs pénze ezt megrendezni, a pártok pedig nem feltétlenül finanszíroznák ezt, a jelöltek feltételeivel.

„Mi érdekeltek vagyunk az előválasztásban” – mondta Puzsér. „Én és Karácsony is készen állunk. De mi kevesek vagyunk ehhez, kevés, hogy ezt mi akarjuk, az MSZP-nek is akarni kell ezt” – tette hozzá.

Puzsér szerint hiába írták alá hárman a szándéknyilatkozatot Karácsonnyal és Molnár Zsolttal, az MSZP budapesti elnökével együtt, ezután Molnár bement az ATV-be, és elkente ezt a megállapodást. Úgy gondolja, az MSZP nem akarja az előválasztást, hanem ezt átugraná, és közvéleménykutatóval méretné meg, ki legyen az ellenzék közös jelöltje.

Karácsonyban ellenben semmilyen kétség nincs afelől, hogy ez az előválasztás létrejön, és ebben azok a pártok, akik támogatják őt, ott lesznek

A vita moderátora itt megkérdezte Puzsért, az őt támogató LMP is részt vesz-e majd, mire Puzsér közölte, nem szeretné, ha az LMP vagy a pártok részt vennének a lebonyolításban. Nem szeretné, ha pártirodákban, pártok delegáltjai számolnák a szavazatokat, sőt, azt szeretné, ha a pártok kezein át se mennének a szavazatok. De az erőforrásaikra szükség van ahhoz, hogy létrejöjjön az előválasztás.

Nem pártirodákban kell tartani az előválasztást, értett egyet Karácsony Gergely, hanem az utcán és az interneten. A lebonyolítást pedig egy pártoktól független irányító testületnek kell végrehajtania. Ezeknek az anyagi és erőforrás feltételeit Karácsony szerint a pártoknak kell összedobni arányosan. De a Párbeszéd politikusa úgy látja, ezeket a feltételeket már megbeszélték korábban, és ezek ma is állnak. Pontosan ezért, a következő napokban, hetekben az operatív feladatokat el kell indítani.

A technikai részletekről szólva megerősítették, hogy továbbra is 50 ezres részvételi küszöbben gondolkoznak, a nyitott előválasztáson induló jelölteknek 1000-2000 ajánlást kell majd összeszednie. Az online szavazáson is kell majd előzetesen regisztráció, itt van egy olyan megoldás Karácsony szerint, ami könnyen hozzáférhető, és Puzsér, Karácsony és az MSZP budapesti elnöke számára is elfogadható, ez pedig az elektronikus aláírás lesz.

„Ha az ellenzék arról beszél, hogy a Fidesz leépíti a demokráciát, akkor az ellenzéknek el kell kezdenie felépíteni a sajátját” –a pártok belügyeit demokratizálni kell, tette hozzá végső érvként az előválasztás mellett.

Stumpf András kérdésére válaszolva mindkét jelölt elmondta, visszalép, ha veszít, és támogatja a másikat, bár Puzsérnak az a feltétele, hogy a programját egy az egyben átvegye Karácsony. „Amit ismerek belőle, azt tudom lángpallosként képviselni” – mondta erre Karácsony, de a végleges döntést akkor hozza meg, ha végleges lesz Puzsérék programja.

Stumpf András arra is kíváncsi volt, hogyan védik ki a Fidesz trolljait, akik Kubatov Gábor irányítására befolyásolnák esetlegesen a folyamatot. Puzsér és Karácsony szerint is a részvétel segíti majd ezt elő.  „Egy dolog a válasz a Kubatov-parára: el kell menni szavazni” – mondta Karácsony, aki szerint 100 ezres szavazószám is lehet majd az előválasztáson. De jelezte azt is, nem tartja olyan aggasztónak a problémát: „Ne gondoljuk már azt, hogy ha a Fidesz megnyom egy gombot, akkor megjelenik 100 ezer troll a budapesti aluljáróban.”

Puzsér beszélt arról is, nem az számít, ki a népszerűbb, hanem az, ki a kevésbé elutasított, ezért szerinte csak a centrumból lehet megverni Tarlóst, ahogy Márki-Zay is nyert Hódmezővásárhelyen. A régi baloldal jelöltjére nem fog a centrum leszavazni Puzsér szerint. Karácsony erre azt reagálta, hogy szerinte az ő személye tudja egyesíteni az ellenzéki szavazókat.

Puzsér megvédte Karácsonyt az antiszemita vádaktól

Stumpf Puzsért a záveczezésről, míg Karácsonyt a Jobbik antiszemitizmusáról mondott mondatairól is kérdezte.

Puzsér szerint az elmúlt 30 évben az elitek felszámolták a demokráciát, ellopták a nemzeti vagyont, de káromkodni csak az elitnek szabad. Szerinte a káromkodás akkor fáj valakinek a közéletben, ha a hozzá tartozó mondanivaló fáj neki. Ha belehugyozzuk a hóba, hogy O1G, vagy Nagy Blanka káromkodik, akkor lelkesen kell erre reagálni: itt egy őszinte megnyilvánulás a kormányról. De ha már nem szolgálja az érdekeinket, akkor elítéljük a káromkodást.

Majd hosszú fejtegetésbe kezdett arról, hogy Magyarországon a politika olyan, mint a liftzene, mert semmit se közöl, mert senkit se szólít meg. Puzsér ezzel szemben rock&rollt akar hozni a politikába, és ha ehhez el is kell küldenie pár politikust, közvéleménykutatót vagy újságírót, akkor el fogja őket küldeni.

Karácsony bocsánatot kért a Jobbikra vonatkozó korábbi kijelentéséért újra, bár jelezte, azt kifordítva használják, ő nem azt mondta, hogy a holokauszttagadás megbocsájtható, csak – egyébként hibásan – különbséget tett súlyosabb és kevésbé súlyos antiszemitizmusok közt. Majd arról beszélt, hogy nem szabad furkósbotként használni a politikai szélsőségeket. Az antifasizmusnak szerinte kispolgári eszménnyé kell válni. Szerinte ennek nem egy értelmiségi dolognak kéne lennie, ahol kiállunk, és a számunkra megvetendő politikusokra kezdjük használni ezeket a jelzőket.

Szerinte azt, hogy a Jobbik az antiszemita, rasszista múltját kezdi maga mögött hagyni, attól függetlenül, hogy még mindig vannak nácik a pártban, üdvözölni kell. „Én szeretném hallani a Jobbik politikusainak szájából, hogy egyértelmű a holokauszt és a roma sorozatgyilkosságok kapcsán ez az álláspontváltozás”- szerinte ez azért is fontos, mert ha van közös álláspont a pártok között, akkor tud az antifasizmus kispolgári közös eszménnyé válni.

Puzsér szerint hatalmas hiba, hogy ha a Fidesz elkezd fasisztázni, akkor Karácsony Gergőnek kell magyarázkodni, hogy ő nem fasiszta. Az a Fidesz fasisztázik, akinél Bayer Zsolt orgoványi erdőzik, és egy kormánypárti médiumnak pedig egy olyan ember a szerzője, aki arról énekelt, hogy kártérítésért hazudták a holokausztot. Puzsér szerint nevetséges, hogy ők revolverezik Karácsony Gergelyt azzal, hogy antiszemita. Úgy véli, mindenkinek vissza kell utasítania az antiszemitizmus vádat Karácsonnyal szemben.

Nagyjából ez is volt az utolsó gondolat az eseményen, amely inkább tűnt páros interjúnak, mint valódi politikai vitának. Persze a kampány ebben a szakaszában ez így is érdekes volt, és a következő hónapok menetrendjéről, illetve a két jelölt egymáshoz és a politikához való viszonyáról több kiderült, mint pár caps lockkal megírt Facebook-bejegyzésből vagy unalmas TV-interjúból.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd