Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eggyel több ellenzéki újság lesz az Aldi polcain

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Hang is bekerül az Aldi lapkínálatába, miután az újság vezetése bejelentette, pert indít az áruházlánc ellen a hetilap mellőzése miatt – ezt hétfői közleményében jelentette be a cég, hangsúlyozva, hogy nem a Magyar Nemzet áprilisi megszűnése nyomán született konzervatív ellenzéki lap árusításáért indult kampány hatására döntöttek így.

Több közéleti személyiség is az élére állt a Magyar Hang hetilap az Alidban történő árusításáért folytatott kampánynak – Mércén is megírtuk, hogy Lukácsi Katalin szombaton vitt egy példányt az áruházlánc egyik üzletébe, és írt a bolt panaszkönyvébe az újság hiánya miatt. Nemrég pedig Puzsér Róbert, Karácsony Gergely és a Sétáló Budapest szervezett egy eseményt, amely „tömeges próbavásárlásra” szólította az újság olvasóit az Aldi üzleteiben, illetve arra, hogy a vásárlók könyvében rögzítsék panaszukat, ha nem találják a lapot.

A panaszkönyvbe írásra egy héttel ezelőtt buzdította olvasóit  a Magyar Hang szerkesztősége, amennyiben hiányolják az Aldi polcairól az újságot, ezúton is tiltakozva a szerintük diszkriminatív árusítási gyakorlat ellen.  A lap vezetése azt nehezményezte, hogy az áruházlánc annak ellenére sem kezdte árusítani az újságot, hogy versenytársaik leállásakor (előbb a Heti Válasz, majd a Vasárnapi Hírek) több hely is megüresedett a közéleti hetilapok polcain, és a Lapker szerintük mindannyiszor javasolta belistázásukat a német multinak. Március elején a Magyar Hang azt is bejelentette, pert indít az őket hátrányosan érintő hátrányos megkülönböztetés miatt.

Az ALDI korábbi válaszában arra hivatkozott, hogy rendszeres, féléves ritmusának megfelelően szokta felülvizsgálni sajtótermék-kínálata Magyar Lapterjesztő Zrt.-vel (Lapker) közösen, és a terjesztő legutóbbi javaslatai között már szerepelt a Magyar Hang is, mint új, árusítandó termék.

A féléves ritmusba illeszkedően valóban 2019 tavasza lenne az első árusítási ciklus, amelybe a Magyar Hang mint 2018 nyarán alapított lap be tud kerülni, a Media1 médiapiaci szaklap ugyanakkor megjegyzi, hasonlóan furcsa eset volt 2016 márciusában, amikor az akkor éppen Simicska Lajos érdekeltségében lévő és kormánykritikussá vált Magyar Nemzetet az áruházlánc egyik napról a másik levette a polcairól, és a Magyar Nemzet helyére a kormánypárti Magyar Idők került.

„Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. független piaci szereplőként üzleti döntéseit továbbra is gazdasági alapon, a vevői igények figyelembevételével hozza meg. Kínálatáról, a vállalaton belüli folyamatairól külső befolyásolási kísérletektől függetlenül dönt”

– szögezte le a cég hétfői közleményében.

Az Aldi döntése értelmében a Magyar Hang a Nők Lapja Egészség
magazin és a Hihetetlen magazin társaságában kerül be frissen a kínálat ba és lesz országszerte megvásárolható mind a 138 ALDI-üzletben. Ez azonban azt is jelenti, hogy következő félév során több kiadvány kikerül a szortimentből, még nem tudni, hogy mely újságok lesznek ezek.