Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Benjamin Netanjahu szerint Izrael nem minden polgárának az állama

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután az izraeli kulturális miniszter, Miri Regev (Likud) egy szombati televíziós adásban azt hozta fel politikai riválisa ellen, hogy az kormányra kerülve arab pártokkal kötne szövetséget, egy izraeli celebritás, Rotem Szela tévés műsorvezető, modell felháborodott Instagram-üzenetében osztotta ki az izraeli jobboldali pártot:

„Mégis mi a baj az arabokkal??? Édes istenem, arab állampolgárai is vannak ennek az országnak. Mikor a jóéletben fogja már bevallani nyilvánosan, hogy Izrael minden polgárának állama, és, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, valamint, hogy még az arabok, a drúzok, az LMBT-emberek  és – sokk! – a baloldaliak is emberi lények.”

Erre a kiírásra csekkolt be viszontválasszal maga az izraeli miniszterelnök, aki úgy érezte, most már mindenképpen meg kell szólalnia a kérdésben:

„Kedves Rotem, egy fontos javítás: Izrael nem minden polgárának állama. Az általunk alkotott nemzetállami törvény értelmében Izrael a zsidó nép nemzetállama – és senki másé.”

Ezután azért még hozzátette, hogy természetesen  semmi baj sincs az arab polgárokkal, sőt még meg is dicsérte saját kormányát, ami szerinte többet „fektetett ebbe a szektorba”, mint bármilyen más kormány.

Izrael állam Netanjahu által fémjelzett egyre erőteljesebben etnicista politikájára tavaly nyáron tette fel a koronát, amikor a Kneszet megszavazta a törvényjavaslatot, mely szerint Izrael zsidó nemzetállam, melynek fővárosa az egységes és oszthatatlan Jeruzsálem.

A törvényjavaslat az ellenzők szerint másodrendű állampolgároknak tekinti az ország 20 százalékát kitevő arab lakosságot, és felrúgja a Jeruzsálemet illető nemzetközi konszenzust, amely szerint a város se nem zsidó, se nem arab, a palesztin politikai erők mellett a baloldal sem szavazta meg.

Benjamin Netanjahu szívesen penget nacionalista húrokat a jelenleg Izraelben tartó országos választási kampányban, annál is inkább szeretne Izrael biztonságának letéteményeseként feltűnni, mivel éppen mostanában emeltek ellene vádat vesztegetési és csalási ügyekben.

A vádemelésről szóló döntés kulcsfontosságú lehet az izraeli parlamenti választási kampányban, ahol egyébként sem áll jól Netanjahu. Pártja, a Likud csupán második helyen áll a közvélemény-kutatásokban a kék-fehér centrista blokk mögött, még szövetségeseivel együtt se tűnik valószínűnek, hogy megszerzi az izraeli parlament, a Knesszet képviselőhelyeinek többségét.

Netanjahu pártja természetesen visszautasította a vádakat, és a választási kampány befolyásolásának tartja a vádemelést.

Forrás: Times of Israel
Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs