Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kemény lesz a Mérce idei éve!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kemény fél éven van túl a Mérce, amit szokás szerint egy elvonulással zártunk le. 4 napra a Dunakanyarba költözött a Mérce szerkesztősége, hogy egy még jobb lapot tudjunk nektek adni.

Hogy min kell változtatni, az főleg az általatok kitöltött olvasói felmérés (amelynek feldolgozásában végül a Publicus is segített pro bono), a fókuszcsoportos kutatásaink és saját, munkával kapcsolatos igényeink határozták meg.

Persze sok mindent csináltunk az előző fél évben is.

Például a facebookos kirakószövegeinkből eltüntettük az általatok utált „Ugye…?” kezdetű kérdéseket, és tömörebb bejegyzésekkel ajánljuk a cikkeinket. De megrendeztük a Szabad Október Fesztivált is, amelynek majdnem minden előadása telt házzal ment, elindult videórovatunk, amelyben még sokat kell fejlődnünk, de így is sikerült több százezres nézettségű videót is készíteni. Stabilizáltuk az ügyeleti rendszerünket és a véleményrovatunkat, lezavartunk két környi gyakornoki programot, és ebből legalább 2 új újságíróval bővült a Mérce.

Ami hiányérzetként jelentkezett: a tervekhez képest nem tudtuk elkészíteni új naptárrendszerünket, és a támogatási rendszerünk átalakítása is tolódik, de szerencsére már egyik sem sokáig.

Ami egyértelmű volt a visszajelzésekből és a saját érzéseinkből, hogy a nagycikkekre, az egy-egy témát jobban körüljáró több elméleti, vagy háttérinformációt adó cikkeinkre kell helyeznünk a hangsúlyt.

Ezért azt a döntést hoztuk, hogy a napi események feldolgozására nem szánunk a jelenleginél több erőforrást, kivéve az élő közvetítéseket, ahol egy ügyeleti rendszert alakítunk ki, és remélhetőleg technikailag is tudjuk a közvetítéseket fejleszteni.

Viszont a nagyobb, általunk „nagycikknek” hívott, hátteret, keretet adó és elemző cikkekre több erőforrást fordítunk. Szétszedtük ezeket a nagycikkeket, és két külön irányt jelöltünk ki. Havonta lesz a Mércén 2-3-4 nagyobb lélegzetvételű anyag. Az első kettő például a becsület napját, és annak fideszes céghálóhoz való kötődését fogja végigjárni, majd jön egy nagyobb anyag az uzsoraalbérletekről. Másrészt pedig külön erőforrást és helyet rendelünk az aktuális témákat feldolgozó úgynevezett „közepes cikkeknek”.

Tovább kívánjuk erősíteni a véleményrovatunkat is, hogy tényleg eljussunk odáig, hogy minden nap legyen ott egy vélemény az éppen aktuális legfontosabb témákról.

Ezen felül terveink szerint újraindítjuk a sorozatainkat is, amelyekben egy-egy eseményt, vagy témát járunk körül több szemszögből.

A fent említett támogatói rendszert és az eseménynaptárat sem felejtjük el. A Mérce nyert egy támogatást az Engaged Journalism Accelerator keretében, amelyet arra fogunk fordítani, hogy az olvasói élményt, a támogatókkal és olvasókkal való kapcsolattartást erősítsük, illetve a Mérce körül és mellett létező baloldali közeget erősítsük.

De videófronton is nagy terveink vannak. Szeretnénk hosszabb távon saját vlogot, és videóműsort készíteni, amely rendszeresen jelentkezik, erősítve a Mérce vizuális lábát.

Persze ezt nem tudjuk megcsinálni, és az eddigieket sem tudtuk volna megcsinálni a támogatásotok nélkül.

Nem csak a belső struktúrában, hanem az utcákon, a tereken és a szerkesztőségben is kemény fél éven vagyunk túl.

Ott voltunk a decemberi, januári tüntetéseken, de talán emlékezhettek még a hajléktalanokat vegzáló törvényről készített írásainkra is, vagy láthatjátok, hogy a munkavállalói jogok kapcsán mennyire erősen tud a Mérce egy teljesen új vonalat behozni a magyar nyilvánosságba. Mindeközben pedig olyan számokkal tudunk dobálózni, hogy egy év alatt megötszöröztük a látogatottságunkat, közel 100 ezer új követő csatlakozott hozzánk a Facebookon, és 5000 az Instagramon!

Tehát, ha tehetitek, támogassatok minket, hogy a Mérce ne csak továbbra is fennmaradjon, hanem fejlődhessen is!