Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kilenc követeléssel fordul a kormányhoz az ellenzék a nők esélyegyenlőségéért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kilencpontos követeléslistát fogalmazott meg az ellenzék a nők esélyegyenlőségének növelésére, ezt mutatták be közös nőnapi sajtótájékoztatójukon a DK-s, jobbikos, MSZP-s, párbeszédes, liberális és független országgyűlési képviselőnők a Képviselői irodaház melletti Olimpiai Parkban, az olimpiai karikáknál pénteken délután.

Az ellenzék kilenc vezető női politikusa a sajtótájékoztatót egy performansszal kötötte egybe: mindegyikük idézett egy-egy sértőnek vagy érzéketlennek tartott mondatot a NER politikusaitól és támogatóitól (Orbán Viktor „nőügyes” parlamenti válaszától Németh Szilárd, Kövér László és Ákos szüléssel kapcsolatos értekezéséig), ezeket a rövid idézeteket pedig narancssárga papírra nyomtatva kifüggesztették az Olimpiai Park kerítésére. Ezt követően pedig egyenként a mikrofonhoz lépve felolvasták a nők egyenjogúságának javítását célzó követelést és javaslatot, ez utóbbiakat pedig fehér papírra vetve függesztették ki a az idézetek mellé, mintegy azt szimbolizálva, hogy a „narancssárga világ” és a „fehér sapkás képviselőnők világa” között lehet választani.

Fotó: Mérce

Vadai Ágnes (DK) elsőként arról beszélt, hogy bár „annyi mindennek van programja, de a nőknek nincsen. Szükség van arra, hogy az állam a maga eszközeivel felmérje, hogy milyen problémákkal küzdjenek a magyar nők”. Ennek érdekében Zrínyi Ilona Nemzeti Nőprogram felállítását javasolják, amelynek elsődleges szerepe az lenne, hogy a jövőben ne készülhessen olyan jogszabály, amelyet nem vizsgálnak meg a nők szempontjából.

Kunhalmi Ágnes aztán azzal folytatta, hogy a nők kirekesztettségének elsődleges oka, hogy a lányok már ideje korán kipottyannak a közoktatásból, akik pedig „végigevickélnek”, azok sem kapják meg azt a tudást, amellyel később szabadon élhetnek. Ezért az érettségiig tartó, célzott oktatási programot követelnek a nőknek, és javasoljak, hogy a nemzeti alaptanterv foglalkozzon célzottan szexuális felvilágosítással és esélyegyenlőségi kérdésekkel.

„A Fidesz szerint a nők tűrjék, ha egy férfi keresztüllöki őket egy vak komondoron” – többek között ezzel summázta Gurmai Zita MSZP-s politikus, hogy szerinte mennyire fontosak a nők az általa „nőellenes politikai szerveztnek” nevezett kormánypártnak. „Azt kérem a magyar nőktől, senki ne szavazzon a Fideszre!” – tette hozzá. Gurmai egyenlő munkáért egyenlő béreket követelt a nőknek.

Párttársa, Bangóné Borbély Ildikó azonnali, kiemelt támogatást követelt a gyermeküket egyedül nevelő anyáknak – kiemelve, hogy az egyszülős családok a szegénységi kockázatnak leginkább kitettek –, illetve az őket segítő intézményrendszer fejlesztését.

Fotó: Mérce

Németh Szilárddal ellentétben, „aki szerint azé a világ, aki teleszüli”, Szabó Tímea szerint leginkább azé, aki „életben tud maradni”- utlalt a Párbeszéd politikusa arra, hogy évente 33 ezer magyar hal meg daganatos betegségekben azért, mert nem részesül megfelelő ellátásban, és a 9 ezer emlődaganattal diagnosztizált nő közül is több mint kétezren halnak pedig korai felismeréssel jó arányban gyógyítható betegségről van szó. Ezért garantáltan hozzáférhető és ingyenes szűrővizsgálatot követelnek nők számára.

A jobbikos Varga-Damm Andrea szerint a természet a férfit és a nőt mint „a legcsodálatosabb egységet hozta létre”, és úgy fogalmazott, társadalmi viszonyainkban is ennek a természetes egységnek kéne tükröződnie, ennek érdekében „valódi esélyegyenlőség” megteremtését követelte a kormánytól.  

Párttársa, Potocskáné Kőrösi Anita a nők társadalomban betöltött szerepével kapcsolatos tudományos kutatások támogatását (vagyis például az olyan, a kormány által lényegileg megszüntetett egyetemi szakok támogatását, mint a társadalmi nemek tanulmánya), illetve annak hiányát kérte számon a kormányon.

Bősz Anett, a liberálisok képviselője átfogó munkaügyi program kidolgozását követelte, amely azt célozza, hogy a gyermekvállalás és a karrier ne legyen választás kérdése.

Zárásként a független Szél Bernadett arra hívta figyelmet, hogy minden héten legalább egy nő családon belüli erőszak áldozata lesz Magyarországon, ezért a kormánytól az ez elleni valódi fellépést, valamint az Isztambuli Egyezmény ratifikációját követelte.

Élő közvetítésünk a sajtótájékoztatóról megtekinthető itt:

 

Címlapkép: Ellenzéki politikusnők nőnapi sajtótájékoztatója 2019. március 8-án. Fotó: Mérce