Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Homokszem került a választási iroda informatikai gépezetébe

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy héten belül két alkalommal is sikertelen volt a Nemzeti Választási Iroda kommunikációs rendszerének a tesztje a májusi európai parlamenti választás előtti országos technikai próbákon – írja az Azonnali.

Egészen pontosan az történt, hogy kedden, majd később csütörtökön is több helyütt problémát okozott a helyi választási irodák tagjainak, hogy bejelentkezzenek a Választási Kommunikációs és Információs Rendszerbe (VÁKIR). Bár ez utóbbi nem ugyanaz a rendszer, ahol például a pártok és jelöltek eredményeit rögzítik, így is komoly gondokat okozhat, ha nem zökkenőmentes a működése:

a VÁKIR funkciója ugyanis az lenne, a helyi választási irodák azon keresztül kommunikáljanak a területi választási irodákkal, és adott esetben jelezzék, ha valamilyen probléma merül fel a szavazás során.

A mostani országos technikai próba célja pedig éppen az volt, hogy a helyi választási irodák tagjai belépjenek a megfelelő informatikai felületre, ahol tesztelik, bírja-e a rendszer, ha egyszerre hajtanak végre feladatokat a VÁKIR-ban., illetve a Nemzeti Választási Rendszerben (NVR).

Az Azonnali kérdésére válaszolva az NVI azt válaszolta az esettel kapcsolatban, hogy „A március 5-i országos technikai próba során VÁKIR autentikációs modulja lelassult. A nap folyamán a rendszer üzemeltetője emiatt többször újraindította az érintett modult. A próba után a fejlesztők a komponenst kijavították”. Az NVI válaszában arra is kitért, hogy a választási rendszereit, így különösen a honlapot és a VÁKIR-t is folyamatos funkcionális és terheléses teszteknek vetik alá, bővítik az infrastruktúrát, hogy az a május közepére tervezett főpróba során és a választás napján is megfelelően működjön.

A 2019-es EP-választás előkészületeiről éppen tegnapelőtt beszélt az Inforádióban Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöke. A testület vezetője akkor úgy fogalmazott, hogy az informatikai rendszer EP-választásokra tervezett része már működik ugyan, „de bizonyos finomhangolások még szükségesek”, a honlap biztonsági tesztelése pedig zajlik.

Az interjúban egyébként Pálffy arra buzdította a pártokat, hogy delegáljanak küldötteket az egyes szavazóköri bizottságokba, mivel a 10 300 szavazókörből egyelőre 1500-ban nincs ellenzéki delegált.

AZ NVI elnöke azt is elmondta, hogy a május 26-án esedékes európai parlamenti választás napján bár várhatóan már este 9 órakor minden adat az iroda rendelkezésére fog állni, csak este 11 órakor hozza nyilvánosságra a választás eredményét. Olaszországban – utolsóként – ugyanis ekkor ér véget a voksolás, és az uniós jogszabályok szerint addig nem lehet publikálni az adatokat, amíg minden tagállamban le nem zárult a szavazás.

(Azonnali)

 

Címlapkép: álffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke az Országgyûlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. MTI Fotó: Kovács Tamás