Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ellenzéki javaslatot újratárgyaltat a fideszes szombathelyi polgármester a botrányos közgyűlés után

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újratárgyaltatja a legutóbbi, botrányos közgyűlésen elfogadott javaslatok egy részét a fideszes szombathelyi polgármester – írja az Úgytudjuk.hu.

Az önkormányzat érdekeit sérti több, a február 28-ai ülésen megszavazott előterjesztés Puskás Tivadar szerint, ezért bocsáttatja őket újra szavazásra – legalábbis az önkormányzati törvény szerint erre hivatkozhatja indítványozhatja egy alkalommal az érintett javaslatok újratárgyalását.

Az érintett rendeletek között ott vannak az ellenzék leglényegesebb városi nyilvánossággal kapcsolatos javaslatai:

Szombathely Megyei Jogú Város Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása, a képviselőtestület tagjai, valamint az önkormányzati iroda- és intézményvezetők közti közvetlen konzultáció engedélyezése, a város közbeszerzési irodavezetésének leváltása, valamint a városi tévé vezetőjének leváltása és a városi hetilap újraindítása.

Ugyanakkor számos megszavazott rendeletet nem érint az újratárgyalás (köztük az Elios-lámpák szakértői vizsgálatát sem):

  • Átlátható polgármesteri, és alpolgármesteri program.
  • Önkormányzati intézmények és cégek vezetői nem vehetnek részt kampányeseményen.
  • A közvilágítás cseréjébe vonjanak be műszaki és pénzügyi ellenőrt. A munka elvégzése után 3 hónappal vizsgálják felül a rendszer működtetésének költségeit.
  • A Vásárcsarnok átdolgozott terveit annak elfogadása előtt terjesszék a közgyűlés elé.
  • Vizsgálják meg az Aréna Óvoda környéki parkolás megkönnyítésének lehetőségeit.
  • 5 millió forintot adnak az Aréna Óvoda Petőfi Sándor utcai ideiglenes épületének komfortosabbá tételére.
  • A polgármesternek be kell számolnia az Aréna utcai óvoda és az Egészségügyi Alapellátó átdolgozott terviről.
  • 2019-ben 70, 2020-ban 100 millió forintot fordítanak a szociális bérlakásokra.
  • Az önkormányzati intézmények dolgozói 20 ezer forintos cafeteria juttatást kapnak.

A Mércén mi is beszámoltunk arról, hogy éjszakába nyúlt a legutóbbi Szombathelyi közgyűlés, miután a kisebbségben maradt fideszesek időhúzással vették fel a kesztyűt az irányítást átvevő ellenzékkel szemben. Mint ismert, helyi Pro Savaria képviselőjének, Molnár Miklósnak köszönheti újdonsült lépéselőnyét a városi ellenzék, aki januárban szavazatával segítette a rabszolgatörvény kérdésének napirendre vételét a képviselő-testületben, emiatt pedig ellentét alakult közte és a fideszes képviselők között.

Így a február 28-ai közgyűlésen az ellenzék diktált, sorra napirendre vették és szavazták meg a számukra fontos témákat és javaslatokat, erre pedig a Fidesz obstrukcióval reagált, ami részben hosszú, terelő felszólalásokban, részben pedig egy szobafenyő és egy fikusz ajtótorlaszként való hasznosításában nyilvánult meg (utóbbiakat akkor vetették be, amikor másfél órás (!) szünetet rendeltek el az ülés során, és így próbálták megakadályozni, hogy bárki bemenjen a zárt ülésterembe), sőt Hende Csaba országgyűlési képviselő is autóba pattant, hogy személyes jelenlétével erősítse a helyi Fideszt.

A helyi Fidesz elbarikádozta a szombathelyi közgyűlési terem ajtaját.

Bár az ellenzék javaslatainak egy részét sikerült mindennek ellenére is elfogadtatni, a költségvetés megszavazására végül nem jutott idő, valamint csaknem két tucat napirendi pont kimaradt, így március 13-án folytatják a város történek minden bizonnyal egyik legbizarrabb közgyűlését.

(ugytudjuk.hu)