Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics-gerillaszobrot avattak a Magyar Tudományos Akadémia épületén

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Petőfi Sándor Művészeti Akciócsoport, amelynek a XIII. kerületi Bayer Zsolt szobort, és a Batthyány téri O1G emlékpont köszönhetjük, most újabb gerillaszoborral örvendeztette meg a budapestieket.


A művészek az MTA beszántására készülő Palkovics Lászlónak állítottak emlékművet. Mint írják:

„A Petőfi Sándor Művészeti Akciócsoport az MTA Arany János utcai sarkának a másik oldalán emléktáblát avat  Palkovics Lászlónak az állampárt zsinóron vezérelt bábjának aki a tudomány és a kutatási szabadság eltiprására létrehozott NER teremtmény. Álljon neki emlék milyen arcátlanul próbálja eltiporni a magyar tudományos élet évszázados központját az MTA-t. Ne feledjük soha tetteit és szavait.”

Úgyhogy el is mentem megnézni a műalkotást, ami valóban ott áll az MTA épületén. A dombormű oldalára a „Palkovics László a pusztító báb” felirat van vésve. Palkovics pocakját egy NER felírat díszíti, feje helyén pedig minden bizonnyal az alkotó szándéka szerint egy WC van, amelybe valaki elhelyezte már a salakanyagot.

Palkovicsot egyébként bábként és robotként ábrázolja az ismeretlen készítő, amellyel minden bizonnyal azt akarja kifejezni, hogy a valódi döntések Orbán Viktornál vannak, Palkovics csak végrehajt.

A dombormű az MTA épületének Dunára néző oldalán található meg, ameddig el nem távolítják.

A dombormű maga pedig arra reagál, hogy az MTA és a magyar kormány elég nagy küzdelmet folytat azért, ki irányítsa a Tudományos Akadémia által felügyelet kutatói hálózatot. Palkovics László valószínűleg törvényellenesen az MTA-nak szánt forrásokat nem utaltatta át a kutatóintézeteknek, hanem pályázatot írt ki, amelyre nem csak az MTA kutatóintézetei pályázhatnának. A terv szerint pedig a kutatóintézeteket és az MTA vagyonát kiszerveznék a köztestület alól. (Erről itt olvashatnak bővebben olvasóink)

Frissítés 20:14: A Mércét az MTA Titkárság Kommunikációs Főosztálya tájékoztatta, hogy az MTA Székház biztonsági őrei vasárnap 11 óra körül eltávolították az épület faláról a gerillaszobrot. Az MTA Titkárság Kommunikációs Főosztálya az alábbi közleményt juttatta el az eset kapcsán a szerkesztőségünkhöz:

Az MTA elítéli a Petőfi Sándor Művészeti Akciócsoport akcióját

A Petőfi Sándor Művészeti Akciócsoport Palkovics Lászlóval kapcsolatos akciója súlyosan sérti az emberi méltósághoz való jogot. A Magyar Tudományos Akadémia elfogadhatatlannak tartja az emberi méltóság megsértésének minden formáját.

Címlapkép: Mérce fotó