Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MTA és az „adófizetők pénze”: miért hiteltelen a miniszter?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az közismert tény, hogy az MTA átalakításával kapcsolatban 2018 júniusa óta eddig semmiféle írásos dokumentumot nem mutatott be Palkovics innovációs és technológiai miniszter úr, csak egy power point prezentáció és egy kiszivárgott telefonbeszélgetés leirata áll a tárgyalók és a nyilvánosság rendelkezésére. Az is tény, hogy az ITM cselekedete (az MTA intézeteknek törvényesen járó dologi kiadások visszatartása) és kommunikációja (az MTA pénzügyi fedezete „zavartalanul biztosított”) ellentétben áll egymással. A miniszter közleményeinek hiteltelenségét tovább fokozza, hogy miközben a „párhuzamos kutatások” kiküszöböléséről beszél, maga is szaporítja a párhuzamosságokat.

Többször nyilatkozta Palkovics innovációs és technológiai miniszter úr, hogy az MTA az „adófizetők pénzét költi el, jelen formában azonban erre nincs ráhatása a közösségnek” illetve „legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az az adófizetők pénzét”. Az olvasó reakciója erre a mai stadionokkal túlzsúfolt Magyarországon persze a felkacagás, fintor, esetleg néhány dühös szitokszó. De most hagyjuk azt, hogy mennyi mindenre megy el nálunk eleve az adófizetők pénze, ami nem hasznos társadalmilag és nincs ráhatása az embereknek, mert akkor vaskos tanulmány lenne ebből az írásból. Nyilván, ettől még a 48 MTA intézetet és 5 ezer munkavállalót fenntartó potom 17-20 milliárd forintnak hasznosulnia kell, ez nem vitás.

Az Innovációs miniszter többször hangsúlyozta a párhuzamos kutatások kiküszöbölését is.

„A forrásaink végesek, és nem finanszírozhatunk több egyforma kutatást, az egyiket az egyetemen, a másikat az akadémián, esetlegesen valamelyik közvetlen állami kutatóhelyen.”– hangsúlyozta Palkovics úr.

Vegyünk akkor most csak egy apró mozzanatot az ITM kiadásaiból. Januárban volt olvasható, hogy ismét támogatja a minisztérium 1,44 milliárd forinttal (ez minimum 4 db MTA intézet éves költségvetése) a Századvég Alapítványt demográfiai és Európai Uniós kutatások elvégzése céljából. Mindkét témát évtizedek óta kutatják az MTA intézeteiben is és a TÁRKI-ban is, tehát Palkovics úr önkezével finanszíroz egy újabb párhuzamos kutatást.

Mint gyakran hangsúlyozza, a miniszter a teljesítmény-alapú finanszírozás elkötelezett híve: legyen minél több nemzetközi színvonalú publikáció és szabadalom is. (A publikációkat tekintve az MTA egyébként jól teljesít, még szerinte is.) A Századvég intézeteihez azonban nem köthető innovációs szabadalom, de még tudományosnak mondható publikáció sem, hiszen a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) nem regisztrál semmit az intézményről: a párhuzamosságok szaporításában ez nem akadályozta a minisztert.

Talán a Századvég „társadalmi” hasznosságban veri az MTA-t? Erről talán kérdezzük meg az adófizetőket.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd