Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüttő Kata sajátos nevelési igényű gyerekekhez hasonlította Puzsér Róbertet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tüttő Kata volt A nap híre című műsor egyik vendége az ATV-n tegnap este. Bár ne lett volna. Az MSZP elnökségi tagja és a párt EP-listájának 4. helyét elfoglaló politikus ugyanis kommentálta a Závecz-Puzsér-Tarlós csörtét is.

Mint ismeretes: február 20-án a Republikon Intézet Előválasztás után, előválasztás előtt? című konferenciáján Závecz Tibor a közvélemény-kutatásokra hivatkozva kifejtette, hogy Puzsér Róbertnek esélye se lenne elindulni Karácsony Gergellyel szemben az előválasztás következő fordulóján. Mire válaszul Puzsér a halál f@szára küldte el (így, szó szerint) Záveczet, a Závecz Research pedig megkapta „a Magyar Szocialista Párt háztáji közvéleményformáló intézete” titulust. Puzsér szentelt még jónéhány keresetlen szót az esetnek, Závecz mellett viszont az elmúlt napokban rengetegen felsorakoztak szolidaritásból, tegnap pedig – némileg váratlanul – Tarlós István is a közvélemény-kutató mellett tette le a garast, miközben Puzsért ekézte.

Ezt az esetet tárgyalták meg épp az ATV műsorában a résztvevők – köztük egyébként maga Závecz Tibor is –, amikor Tüttő Kata a következőket találta mondani:

„Szerintem érdekes jelenség Puzsér Róbert a politikában… Engem leginkább arra emlékeztet, hogy a fiam osztályában is van olyan gyerek, aki rendszeresen bántalmazza a többi gyereket, szóval, tettel, rugdosással, minden erővel próbálja magára fölhívni a figyelmet. És az is nyilvánvaló, hogy erre nem az a jó válasz, ha az ember azt a konkrét, egy-egy ütést próbálja meg kielemezni, hanem ennek a hátterét. Én azt gondolom, hogy Puzsér Róbert a politikában egy sajátos nevelési igényű közéleti szereplő. És nekem nincs ehhez végzettségem, de néha szeretném, ha lenne több gyógypedagógus egyébként közöttünk, aki tud abban segíteni, hogy egy ilyen helyzetet hogy lehet belülről kezelni.”

Amire a műsorvezető, Simon András a következőt reagálta:

„Figyeltétek, Tüttő Kata finoman, csendesen, de szétsavazta Puzsér Róbertet?”

Majd diszkrét nevetés.

Akkor nézzük is meg, mi történt pontosan. Tüttő Kata tulajdonképpen SNI-snek (ez a sajátos nevelési igény rövidítése) titulálta Puzsért, mondván, hogy aki ilyen agresszióval reagál egy ügyre, az nem lehet más, mint sajátos nevelési igényű közéleti szereplő, amit a szocialista politikus azzal állít párhuzamba, hogy az ő fiának is vannak olyan osztálytársai, akik verbális vagy fizikai agresszióval próbálják felhívni magukra a figyelmet.

Mi ezzel a probléma?

Először is nézzük meg, mint mond a köznevelési törvény a sajátos nevelési igényű gyerekekről, tanulókról.

„Sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi (látási, hallási), értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd.”

Nyilván az sem mellékes, hogy Tüttő hozzászólásában a sajátos nevelési igényű gyerekeket összekeveri a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel (BTMN) küzdő gyerekekkel – de még csak nem is ez a legnagyobb baj ezzel a kijelentéssel.

Hanem az, hogy Tüttő Puzsér megnyilvánulását vicces(nek gondolt) módon párhuzamba állította valamiféle fogyatékossággal, pusztán azért, hogy azt érzékeltesse, nem tetszik neki az, amit csinál. Ezt erősítette meg Simon András is, aki szerint az SNI-s párhuzammal Tüttő „szétsavazta” Puzsért, pláne, hogy ezt az újfent viccesnek szánt megjegyzést diszkrét kuncogás is kísérte a résztvevők részéről.

De azért itt álljunk már meg egy pillanatra.

Pejoratív értelemben használni a sajátos nevelési igényt sértő. Sértő mindenkire nézve, aki – akár gyerekként, akár felnőttként – ilyen nehézséggel küzd.

És megjegyezném: a sajátos nevelési igényű gyerekek élete az iskolákban – ahol valóban kevés a gyógypedagógus is – koránt sem felhőtlen. Főleg a jelenlegi oktatási helyzetben, amikor az SNI-s gyerekek, tanulók száma egyre nő, és amikor az oktatási kormányzat a helyzetüket nem hogy nem segíti, de például a Taigetosz-törvénnyel még tovább rontott rajta (és ez ellen nem mellesleg az MSZP is szót emelt, nem is egyszer!), a szakma és a szülők hosszú és elkeseredett tiltakozása ellenére is.

És ezekre a gyerekekre úgy hivatkozni, ahogy Tüttő ez esetben tette, vagyis mint egyfajta, a közösséget terhelő elemekre, csak megerősíti azt a negatív sztereotípiát, amivel ezeknek a gyerekeknek pluszban kell küzdeniük az iskolákban.

A sajátos nevelési igényű gyerekek nem rosszak, nem kevesebbek, mint nem SNI-s társaik, mégis, sajátos nevelési igényükből fakadóan alapból hátrányból indulnak az iskolákban és hátrányból indulnak az életükben is, mert az oktatási rendszer nem képes sajátos nevelési igényeiket kielégíteni. De ez nem az ő hibájuk.

Olyasmi ez, amiből nem lehet viccet csinálni.

Ahogy a beilleszkedési, tanulási vagy magatartási nehézségekkel küzdő gyerekek sem azért küzdenek ezekkel a nehézségekkel, mert nincs jobb dolguk, számtalan tényező, köztük a családi hátterük, az anyagi helyzetük, az életkörülményeik befolyásolják azt, hogy vannak-e ilyen nehézségeik, amelyeken az oktatási rendszer jelenleg alig tud segíteni.

És bármennyire is távol áll tőlem Puzsér Róbert, közéleti személyiségként éppúgy, mint polgármester-jelöltként, és bármennyire is problematikusnak érzem én magam is egyes megszólalásait (igen, ezt a mostani kirohanást Závecz Tiborral szemben is), azt gondolom, hogy erre nem lehet válasz az, hogy SNI-s gyerekekhez hasonlítjuk őt, ezzel érzékeltetve, hogy mekkora problémának is tartjuk azt, amit csinál.

Az nem lehet vicces összehasonlítás tárgya, ha valaki valamilyen fogyatékkal él, vagy emiatt segítségre szorul.

És ezt egy szocialista politikusnak minimum éreznie kéne, mielőtt egy félpercben elsütött, humorosnak gondolt hasonlattá degradál egy ilyen problémát.

A műsort egyébként ide kattintva lehet megnézni, Tüttő Kata megjegyzése a 27. perc környékén található.