Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ami Orbánnak Isten, haza, család, az a Momentumnak iskola, kórház, munkahely

Ez a cikk több mint 5 éves.

A korrupció és a széthúzás ellen lépne fel a Momentum, hogy aztán az uniós pénzekből három, az orbáni politikától idegen fő célt valósítson meg – nagyjából ezzel az üzenettel indította be európai parlamenti választási kampányát a fiatal párt, amely négyéves fennállása alatt összesen második választási programbemutatóját tartotta szombaton a Dürer Rendezvényházban.

Iskola, kórház, munkahely

A tavalyi országgyűlési választásokhoz képest erősebben és felkészültebben futnak neki az újabb kampánynak a Momentum – legalábbis erről biztosította a megjelenteket Fekete-Győr András.

Fekete-Győr András a Momentum programbemutatóján. Fotó: Mérce

A párt elnöke szerint történelmi lehetőség előtt állt Magyarország 2004-es EU-s csatlakozáskor, amelyet követően több mint 12 ezer milliárdot kaptunk az uniótól, ám ezzel nem éltünk: „15 évvel később 4 és fél millió magyarnak egyetlen forint félre tett pénze sincs ehhez képest, ezrek halnak meg azért, mert nem jutnak rendes orvosi ellátáshoz, az iskolákból pedig hiányzik a kréta” – folytatta Fekete-Győr, aki azt írta körül többször, hogy az EU-s támogatások hatékony és ésszerű felhasználását hírből sem ismerjük. Szerinte nincs mentség azok számára, akiknek felelősségük van a 2004-es történelmi lehetőség elherdálásában.

Fekete-Győr szerint három előfeltétele van annak, hogy Európa Magyarországon is jelentsen valamit:

  • Hogy egy magyar is élhessen addig, mint egy osztrák
  • Hogy szavazógépek helyett kreatív magyarokat kell neveljünk
  • Illetve senkinek sem szabad azt éreznie, hogy nem tud boldogulni munkavállalóként Magyarországon

Ezt a hármasságot az elnök úgy foglalta össze:

„Ami Orbán Viktornak Isten haza család, az a Momentumnak iskola, kórház, munkahely”

–ezek ugyanis szerinte azok a terültek, amelyeken a legtöbb teendő van.

Ezután a pártelnök további, leginkább szimbolikus szempontok alapján azt részletezte, hogy milyen változtatásokat eszközölne a Momentum annak érdekében, hogy „európai szintre” zárkózzon a magyar oktatás és egészségügy. Fekete-Győr azt is kiemelte, hogy olyan országot szeretnének, ahol teljesítmény alapján lehet előrelépni, ennek érdekében pedig a Momentum a „valódi versenyt” támogatja, és több támogatást adnának az induló cégeknek, valamint a kis és közepes vállalkozásoknak.

Ehhez persze forrásokra is szükség lesz, amit a ma még korrupció miatt elvesző pénzek „megmentésével” teremtene elő a párt. Visszautalva első, sikeres kampányukra Fekete-Győr úgy fogalmazott: úgy kell megmenti a magyaroknak járó EU-s pénzt, ahogy a Nolimpiával is sikerült megmenteni sok milliárd forintot.

„Az EU vezetői sem hülyék, nagyon helyesen kötik majd jogállami feltételekhez a kifizetéseket” – tette hozzá a pártelnök.

„Doktornő, kisebbeket öltsön, mert elfogy a cérna”

Cseh Katalin elnökségi tag, a Momentum listavezetője jövőbe tekintő Európáról beszélt. A májusi választás tétje szerinte a leszakadás, a múltban ragadás, illetve az hogy 2019 lesz-e az új 1989, amikor magyarok újra kiállnak magukért. Cseh azt is hangsúlyozta, májusban arról dönthetünk, hogy ki képvisel minket az Orbán Viktornál sokkal erősebb intézményben, az EU-ban.

CSEH KATALIN A MOMENTUM PROGRAMBEMUTATÓJÁN. Fotó: Momentum

Saját élményeit hozta példaként a magyar egészségügy helyzetére: mint mondta, emlékszik arra, milyen volt Hollandia után a magyar egészségügyben munkát vállalni, amikor beázott orvosi öltöző, vagy amikor figyelmeztették, „doktornő, kisebbeket öltsön, mert elfogy a cérna”.

Ezt követően részletesebben beszélt a Momentum programpontjairól: kiemelte például, hogy Interrail-jegyeket adnának a diákoknak az érettségi mellé, valamint több pénzt a vállalkozóknak, ezek kapcsán pedig a külföldről hazahozott tudás és a kutatás-fejlesztés jelentőségét emelte ki. „Attól még, hogy Orbán Viktor nem ért a technológiához, a jövőnk digitális” –szögezte le a párt listavezetője.

Magyarországnak az európai fejlődés motorjának, nem pedig a gátjának kéne lennünk –tette hozzá –, ebben pedig fontos lépés, ha hozzájárulunk az etikus szabad kereskedelem kialakításához. Emellett tenni fognak azért, hogy jó helyre menjen az európai pénz, és kiállnak azért, hogy csatlakozzunk az európai ügyészséghez –ígérte Cseh Katalin.

A populisták kötözködni járnak Brüsszelbe

Cseh után Donáth Anna alelnök lépett a pódiumra, aki az európai politikai helyzetről beszélt kezdésként. „Az unióban ami a nemzetek közti összefogás egyik legszebb példája, széthúzás fenyeget, mert a populisták hátráltatják a döntéshozatalt, kötözködni járnak Brüsszelbe, szét akarják verni az EU-t” – mondta Donáth. A politikus szerint eközben azok járnak a legrosszabbul, akiknek a legkevesebb beleszólásuk van a döntéshozatalba, hozzátéve, hogy utóbbiak megvédésre épül a Momentum programja.

Donáth Anna A MOMENTUM PROGRAMBEMUTATÓJÁN. Fotó: Momentum

„A kisebbségeket, akik minden választáson kikiálthatók a védelem nélkül maradtak ellenségnek európai szintű védelem illeti meg” –mondta ehhez kapcsolódóan Donáth, majd Göncz Árpád idézve hozzátette: azokat akarják szolgálni, akiknek szolgája nincsen.

Az unió alapító atyáinak víziója egy nagy gazdasági közösség volt, ez azonban javításra szorul Donáth szerint, mert mai formájában első- és másodrendű országokra osztottsággal és utóbbiak kiszolgáltatottságával párosul.

A programpontokat illetően Donáth Anna is felsorolt néhány konkrétumot: közös pénzügyminisztert szeretnének, valamint hitet tettek az euró és az eurókötvények bevezetése mellett is. Kötelezővé tennék ezen kívül, hogy a közszolgálati média részletesen beszámoljon ez EU-s pénzek felhasználásáról.

Európai égre európai vadászgépet

Nemes Balázs szóvivő utolsóként prezentálta a maradék programpontokat, ő leginkább az állandó európai hadsereg felállításának szükségességéről beszélt.  „Kicsit belekényelmesedtünk abba, hogy a mi csak a nyugalmat élvezzük, és a terheket mások viselik” – mondta. A közös védelmi politika kapcsán hangsúlyozta, Európa és Magyarország partnerségének megerősítése szükséges, és „európai vadászgépeket akarunk látni Európa egén, és európai harckocsikat a határainkon”.

Nemes Balázs A MOMENTUM PROGRAMBEMUTATÓJÁN. Fotó: Momentum

Szintén a védelmi politikához kapcsolódóan Nemes elmondta, szerintük hamis dilemma, hogy a biztonság és az emberség kizárja egymást. „Egyidős szokás az emberiséggel az, hogy nem hagyjuk éhezni a vándort, de elvárjuk tőle, hogy a szabályainkat tiszteletben tartsa.” Mivel ma szerintük fokozott figyelmet kell fordítani az embercsempészekre és okirat-hamisítókra, akik a vándorló nincsteleneken nyerészkednek, a hírszerzés és elhárítás európai szintű összehangolása egy „európai CIA és FBI” felállítása is szerepel a Momentum programpontjai között.

A programbemutatóról élő közvetítést is készítettünk, amely teljes hosszában itt tekinthető meg:

Címlapkép: Kép: Momentum