Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Helyi Televíziók Országos Egyesülete megdöbbent azon, hogy Szombathelyen leváltották a tévé igazgatóját

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Mérce tegnap végigkövette a szombathelyi közgyűlés eseményeit, ezek közül is kiemeltük, hogy ellenzéki javaslatra leváltották a Szombathelyi Televízió igazgatóját, Lovass Tibort, aki nem mellesleg a Helyi Televíziók Országos Szövetségének elnöke, valamint az Evangélikus Egyház sajtófőnöke is egyben.

Ahogy arra a Nyugat.hu felhívta a figyelmet: ezzel kapcsolatban adott ki ma közleményt a mintegy 90 magyarországi helyi televíziós műhelyt tömörítő Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE), amelynek tehát Lovass az elnöke, és melyben tudatták, hogy „mély megdöbbenéssel” értesültek a Szombathely város közgyűlésén történtekről.

Arra is emlékeztettek, hogy bár tisztában vannak vele, hogy az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetőjének kinevezése és visszahívása a közgyűlés hatásköre,

ilyen döntésre azonban a magyarországi helyi televíziózás több mint harminc éves történetében még nem volt példa.

A HTOE sérelmezte, hogy Lovassnak a közgyűlésen nem adtak lehetőséget arra, hogy megvédje a szerkesztőséget a támadásoktól, és nem tudta ismertetni a Szombathelyi Médiacentrum eredményeit, nem kérték, hogy beszéljen céljaikról.

Ezután pedig hosszan méltatták, méghozzá emígy:

„Lovass Tibor az egyik legelismertebb helyi televíziós szakember Magyarországon. A Helyi Televíziók Országos Egyesülete 2016 novemberében nagyon nagy többséggel választotta meg elnöknek a fél évvel korábban az egyesület életműdíjával is kitüntetett szakembert. Lovass Tibor azóta mérhetetlenül sok munkával hálálta meg ezt a bizalmat, s az egyesület mind a kilencven tagtelevíziójának megelégedésére végzi el elnöki teendőit. Elismeréssel tekintünk az általa alapított Savaria Filmszemlére, mely az ország egyik legszínvonalasabb és legszínesebb filmes seregszemléjévé nőtte ki magát.”

A Helyi Televíziók Országos Egyesülete ezért közleményében határozottan arra kéri Szombathely város közgyűlését, hogy a Lovass Tibor leváltásáról hozott döntését a lehető leghamarabb, már a következő, soros vagy rendkívüli ülésén vonja vissza,

s tegye lehetővé, hogy a Szombathelyi Televízió és a teljes médiacentrum szerkesztősége folytathassa azt a munkát, amit a szakma magas színvonalúként ismer el.

Arra azonban már nem tértek ki ebben a közleményben – a Nyugat.hu viszont emlékeztet rá –, hogy Lovass és a Szombathelyi Televízió körül az elmúlt időszakban azért nem volt puskapormentes a levegő.

Januárban például az ellenzéki képviselők már élesen bírálták éles a Szombathelyi Médiaközpontot, mondván, nem ad elég teret a politikai vitáknak.

És talán nem is ok nélkül: a közgyűlésen döntés született arról, hogy a városi tévében politikai vitát tartanak, melyben többek közt a ragszolgatörvényről esett volna szó.

Csakhogy azt a médiaközpont betegségre hivatkozva lemondta.

A baloldali Éljen Szombathely! frakció ezzel kapcsolatban nyílt levelet tett közzé, melyben leszögezték:

„2019. január 18-án reggel kaptunk Önöktől értesítést arról, hogy a január 21-én estére meghirdetett frakcióvita, amely a „rabszolgatörvény” szombathelyi alkalmazásának megtiltásáról szóló rendkívüli közgyűlést követő vita lett volna, betegség miatt nem kerül megtartásra.

Ezúton tiltakozunk amiatt, hogy a közpénzen fenntartott városi televízióban, politikai nyomásra nem adnak lehetőséget arra, hogy elmondhassuk a véleményünk a szombathelyi munkavállalók és családjaik életét közvetlenül érintő törvényről.

A műsor előtt három nappal betegségre hivatkozni akkor, amikor az évi 84 millió forint önkormányzati forrásból működő televízióban legalább három, közéleti műsor vezetésére alkalmas műsorvezető van, nyilvánvalóan csak felsőbb utasításra történő kifogás.

Nyomatékosan kérjük a Médiaközpont ügyvezetőjét, hogy a korábbi ígéretnek megfelelően biztosítsa a város megválasztott képviselői számára a hétfői nyilvános vita lehetőségét!”

Azt egyébként az ellenzék a tegnapi közgyűlésen is elismerte, hogy Lovass szakmai munkája – például a Savaria Filmszemle elindítása – elismerést érdemel, azonban

véleményük szerint a tévé (immár csak volt) igazgatója se nem objektív, se nem pártatlan, ezért menesztették.

Lovass eltávolítása ellen a helyi Fidesz már tegnap tiltakozott, Politikai tisztogatásba kezdett a bevándorláspárti koalíció Szombathelyen címmel, és hasonló tartalommal.

Lovass Tibor helyére, a Szombathelyi Médiaközpont vezetésére egyébként az ellenzék Halmágyi Miklóst nevezte ki két évre, akinek feladata lesz többek között a pártatlan szombathelyi média megszervezése, valamint az ingyenes helyi lap újraindítása.

via Nyugat.hu
Címlapkép: Szombathelyi Tv