Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Veszprémi szakszervezetisek mentek el konzultálni a helyi fideszes képviselőhöz, elmenekült a válaszadás elől

Ez a cikk több mint 5 éves.

Konzultációs célból látogatták meg veszprémi ellenzékiek és civilek Ovádi Péter fideszes képviselő irodáját kedd délután. Fenyőházi Attila a helyi VASAS szakszervezet veszprémi vezetője, és több ellenzéki párt (MSZP, DK, Jobbik, LMP, Kétfarkú Kutyapárt) képviselői a veszpresszo.hu beszámolója szerint fogadóóráján keresték fel a választott honatyát, igaz, míg Fenyőházi konzultálni jött, Katanics Sándor helyi DK-s képviselő a fogadóóra helyszíne előtt tüntetést is bejelentett, ahol mintegy negyvenen meg is jelentek.

Ovádi fogadóóráira jellemző, hogy ezeken csak előzetes bejelentkezés után fogad embereket, és a kérdéseket is előzetesen, emailben kell részére elküldeni ahhoz, hogy valaki sikeresen választ is kapjon rájuk.

Fenyőházi ebből a célból össze is állított 12 kérdést, amelyek szerinte a veszprémiek mindennapjait, problémáit leginkább érintik. Ezek a következők voltak:

1. Hol és mikor, illetve kikkel egyeztetett a törvény módosítás megszavazása előtt, a munkavállalói érdekképviseletek helyi képviselői közül? Alá tudná támasztani?

2. Ha ezt a törvényt ön jónak és hasznosnak véli! Legyen, kedves indokolja, meg miért gondolja, hogy egy magyar munkavállaló csak túlórázással kereshessen annyit, amivel biztosan eltarthatja magát és a családját?

3. Miért gondolja azt, hogy egy magyar munkavállalónak a könnyebb megélhetésért, emberibb bérért a heti 40 óra munkaidőn felül további 8 órát a munkahelyén kell töltenie?

4. Tudta? hogy az OECD felmérések szerint Magyarországon a legmagasabb a termelékenységi mutató és a megtérülési ráta? Mégis az Unió legkisebb béreivel szúrják ki a munkavállalók szemét?

5. Tudta, hogy az OECD (nem KSH!) felmérések szerint a magyar munkavállalók töltik a legtöbb időt így is a munkahelyükön?

6. Addig vajon ki vigyáz a kiskorú gyermekekre?

7. Milyen társadalmat építhetünk fel, ha a gyerekeink nem láthatják a szüleiket, mert anya és apa, és a nagyszülők dolgoznak?

8. Önnek, mint Veszprém Országgyűlési képviselőjének a Város és a Megye munkavállalóiért, könnyebb megélhetésükért is dolgoznia kellene?

9. Nem gondolja, hogy a megélhetési bizonytalanság, és a jövőkép nélküliség miatt, külföldre menekült több százezer fiatal haza jönne, ha a bérviszonyok megnyugtatóan rendeződnének?

10. Amíg önök a minimálbér 2010-től számított 100%-os emelésével reklámozzák magukat, addig a saját bérüket több mint 400%-al emelték meg. Ezt helyénvalónak ítéli meg?

11. Tudta ön, hogy egy jól működő parlamenti demokrácia fontos eleme az elszámoltathatóság? 1

2. Ön hány órát tölt egy nap a munkahelyén, és havonta hány napot dolgozik?

Leveléhez a szakszervezeti vezető magyarázatul még emlékeztette Ovádit:

„Ön is megszavazta tavaly december 12-én a »rabszolgatörvény« néven hírhedtté vált mt. módosítást!”

A tüntetés résztvevőitől pedig azt kérték, ők is készüljenek különböző kérdésekkel a fideszes képviselő számára, amelyet a résztvevők különböző táblákon, transzparenseken meg is tettek:

Szinte mindenki hozott kérdést, amelyet fel akart tenni a képviselőnek / Fotó: Hujder Balázs, veszpresszo.hu

Fotó: Hujder Balázs, veszpresszo.hu

Ovádi Péter végül pár percre kijött a demonstrálókhoz, de arra kérte a demonstrációt szervező Katanicsot, gyűjtse össze számára a kérdéseket, és azokra később megpróbál válaszolni.

Amikor erre válaszul az ellenzéki képviselő arra kérte, legalább egy rögtönzött fórumot tartson a megjelent veszprémieknek, ezt azzal hárította el, hogy ennyi kérdésre ott, helyben nem tudna válaszolni.

Ezzel el is hagyta a helyszínt.

A tüntetésen rövidebb beszédek is elhangzottak, Fenyőházi Attila például beszámolt arról, ő is csak az első kérdésig jutott Ovádi Péternél, a többire a fideszes képviselő neki is csupán írásbeli választ ígért. Azt viszont tőle kérdezte meg a kormánypárti képviselő, hogy mit keres az ellenzék az irodája előtt.

Guzslován Gábor, a helyi VASAS egyik vezetője pedig azt mondta, azért jöttek el Ovádihoz „konzultálni” mert a rabszolgatörvény után különösen úgy érzik, a képviselő nem a választói érdekeit nézi a parlamentben.

Guzslován szerint mostanra a munkavállalók azt is megértették, a Fidesz nem áll mellettük.

Veszprém volt az első város, ahol a VASAS röviddel a rabszolgatörvény néven elhíresült munkatörvénykönyv-módosítás tervezetének nyilvánosságra kerülése után már félpályás útlezárást tartott tiltakozásként. Akkor a Mérce élőben is jelent volt a tiltakozáson.

Azóta a rabszolgatörvényt elfogadták, az ellene indult szakszervezeti és ellenzéki mozgalom pedig két hónapja komolyan átrendezte a politikai erőviszonyokat.

(veszpresszo.hu)