Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszaszólt Márki-Zay Péter az új mozgalmát betámadó kormánypártoknak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy azt tegnap a Mérce is megírta: zászlót bontott a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM), amelyet Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere hirdetett meg tavaly ősszel.

Márki-Zay tegnap beszélt többek közt arról is, hogy véleménye szerint a hatalom kisajátította a nemzet kifejezését, és két részre szakította az országot. Feladatként pedig a nemzet Fidesztől való visszaszerzését jelölte meg.

„Nem tűrhetjük, hogy egyes magyarok ellenségnek számítsanak, hogy milliók nem tudhatják meg az igazságot, hogy a politikai vélemény elmondásával az állásából is kirúghatják, hogy míg egy szűk réteg meggazdagodik a társadalom pénzén, addig mások nélkülöznek’ – tette hozzá.

A mozgalom megalakulásának hírére szinte azonnal reagált a Fidesz-KDNP is, Dr. Grezsa István helyi önkormányzati képviselő közleményében úgy fogalmazott:

„Ma délután Márki-Zay Péter unokatestvérével, Hadházy Ákossal bejelentette a legújabb ellenzéki párt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom létrejöttét. Mi azonban, ahogyan eddig, ezután is azért fogunk dolgozni, hogy ez az ország a magyarok Magyarországa legyen.

A közeledő választások tétje, hogy Magyarország mindenkié, vagy csak a magyaroké lesz.

Amennyiben a Márki-Zayhoz és Hadházyhoz hasonló elvtelen, a hatalomért bármire képes megélhetési politikusok lehetőséget kapnak, az első adandó alkalommal elárulják és kiszolgáltatják az országot.”

Márki-Zay Péter azonban nem hagyta szó nélkül a mozgalmat indulása pillanatában betámadó kormánypárti képviselő szavait és reagált a támadásra. Facebook-posztjában többek közt azt írja:

„A Mindenki Magyarországa Mozgalom nevében a „Mindenki” szó természetesen nem a Fidesz által betelepített arab és orosz bűnözőkre vonatkozik, hanem a különböző pártokhoz tartozó, különböző világnézetű állampolgárok összességére, amiből a kormány megosztó politikájától elhatárolódva nem zárunk ki sem cigányokat, sem zsidókat, sem jobbikosokat, sem szocialistákat. EGY MAGYARORSZÁG VAN, egy hazánk és egy életünk van, és nem tűrjük, hogy egy tolvaj kisebbség ezt elvegye tőlünk!”

A teljes poszt itt olvasható:

Ahogy arra egyébként tegnap maga Márki-Zay Péter is emlékeztetett: pontosan egy évvel ezelőtt, 2018. február 25-én „a szeretet hatalma legyőzte a hatalom szeretetét”, vagyis az ellenzéki pártok támogatásával, de függetlenként megnyerte Hódmezővásárhelyen a polgármester-választást.

Az elmúlt egy évben Márki-Zay ígéretéhez híven sorra tárta fel a korábbi, fideszes vezetés gyanús ügyleteit (ingatlanmutyiktól kétes közbeszerzésekig, és így tovább), ám eközben folyamatos támadások céltáblájává is vált, miközben a kormánypárti önkormányzati képviselők is rendre igyekeztek blokkolni a munkáját.

Január végén például a közgyűlésen a kormánypárti többség megpróbálta behúzni a Vásárhelyi Valóság című helyi lapot, az utolsó olyan felületet, ahogy nem a kormánypárti propaganda uralta a hasábokat. Ennek érdekében szerkesztőbizottság felállításáról döntöttek. Erre válaszul másnap Márki-Zay saját hatáskörében felfüggesztette a közgyűlési döntést, így egy lapszámot még sikerült megmentenie, a következő közgyűlésen azonban Fidesz frakció újra elfogadta a döntést, ráadásul az addig csak 5 tagúnak megtervezett szerkesztőbizottság létszámát 6-ra emelték.

Nagyjából jól írja le ez a példa is, milyen ellenszélben kellett dolgoznia az elmúlt egy évben a független polgármesternek, aki ráadásul azzal is folyamatosan küzdött, hogy az előző városvezetés által felhalmozott adósságokat és problémahalmazokat rendezze. Mindeközben pedig a rohamosan közelgő EP-választás, és pláne az önkormányzati választások előtt igyekeznek fogást találni a mozgalmával ellenzéki összefogást sürgető, polgármesterként pedig kifejezetten népszerű és nagy figyelmet magáénak tudható Márki-Zay Péteren.

Az elmúlt időszak egyik leglátványosabb, Márki-Zay lejáratásra irányuló kampánya talán a Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület óriásplakátozása volt, amelyben a polgármestert többek közt Soros Györggyel (ki mással?) állították párba, de ebben a sorozatban akadt olyan is, amelyhez az idézetet (egyébként a megkérdezésünk nélkül) egy Mérce-tudósításból szedték, ráadásul úgy, hogy csak egy mondat első felét nyomtatták plakátra, bár a második felével együtt tett (volna) ki egy értelmes egészet.