Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zászlót bontott Márki-Zay Péter mozgalma

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vasárnap délután 2-től tartotta zászlóbontó rendezvényét a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM), amelyet Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere hirdetett meg tavaly ősszel.

A bemutatkozó eseményen felszólalt Hadházy Ákos és Lukácsi Katalin, a mozgalom elnökségi tagjai, illetve Márki-Zay, a mozgalom vezetője.

Beszédében az LMP egykori társelnöke, az új mozgalom alelnöke arról beszélt, a mit tehetünk kérdésre két válasz van: csendben jajgatunk vagy „dolgozhatunk, dolgozhatunk, dolgozhatunk”. Szerinte, nem kicsi a feladat vár rájuk, hiszen harminc év kudarcát kell kiküszöbölni: harminc éve ígérik hogy utolérjük a nyugatot, de ez nem történt meg,

„mert az elmúlt harminc évünket egyszerűen ellopták”.

Hadházy kitért arra is, hogy a jövő feladata a két legfontosabb kincs, a tudás és egészség biztosítása. Ezt egyetlen társadalom  sem tudja megadni, csak egy tisztességes és igazságos társadalom. Ez pedig csak demokrácia viszonyai között megvalósítható.

„A demokrácia, ha nem vigyázunk rá, és mi nem vigyáztuk, lassan rohad diktatúrává” – mondta.

Szerinte mindegy hogyan nevezzük a mostani magyar politikai állapotot, a kormánynak végig kell mennie a diktatúráig, mert tudják, vesztes választáson a börtön várja őket. Ezért újabb eszközöket kell importálniuk Erdogantól és Putyintól.

Idézte Orbán év eleji szavait is, amelyeket Soros Györgynek idézett: ha harcolunk, a harc legyen fair. Hadházy ennek kapcsán azt üzente Orbánnak: amennyiben igazi sportembernek tekinti magát, ne úgy fusson ki a pályára, hogy ő határozza meg a játékszabályokat. Ha valóban bátor harcos lenne, akkor meg merne állapodni a másokkal a játékszabályokról, mert egy bátor ember tisztán játszik – tette hozzá.

Az országgyűlési képviselő szerint Orbán arra számít, ha nyer az EP-választáson, azzal leállítja az ellenzéki tiltakozásokat, és legitimálja hatalmát. Szerinte azonban tisztességtelen játékszabályok mellett nem lehet legitim az EP-választás sem.

Követelni kell a független közmédiát és a propaganda betiltását – mondta Hadházy, és hozzátette. ezt feltételként kellene állítani az EP-választáson való elinduláshoz.

Arra is kitért, hogy meg kell szervezni magunkat, legalább annyira, hogy minden szavazókörben legyen egy ellenzéki delegált. Meglátása szerint ugyanis a tavaly áprilisi választásokon is rengeteg csalás történt, de megfigyelők hiányában sosem fog kiderülni, hogy mennyi.

Az ellenzéki pártok az ígérték a választások után, felszántják a vidéket, megszervezik magukat, ezt nem tették meg – jelentette ki a politikus. Elmondása szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom most ezt a munkát akarja elvégezni.

Lukácsi Katalin egykori KDNP-s politikus felszólalásában az Európai Unió jelmondatát idézte: „egység a sokféleségben”. Szerint ez nem csak az unió, de a mozgalmuk jelmondata is lehetne.

Az  MMM szerinte nem azért jött létre,hogy újabb pártot hozzon létre, újabb szeletet szakítson ki a kis ellenzéki tortából. Ehelyett azon akarnak dolgozni, hogy ez a torta legyen minél nagyobb.

Egyik elsődleges feladatna a bizalom helyreállítását jelölte meg: hidat kell építeni a különböző politikai szigetek között, illetve vissza kell építeni a bizalmat a politika és a pártok iránt, hogy újra kedvet csináljon a polgároknak a közéletbe való beavatkozásához.

Lukácsi szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom már most az egyik legsikeresebb alulról építkező mozgalom: több mint 4000-en csatlakoztak 600 településről, minden megyéből. Emellett kapcsolatokat építettek olyan több más civil szervezettel, aktivistával is.

Márki-Zay Péter arra emlékeztetett,  holnap lesz egy éve, hogy Hódmezővásárhelyen „a szeretet hatalma legyőzte a hatalom szeretetét”.

Ez alatt az egy év alatt csökkentették az adókat, visszafizették a korábbi adósságokat, kilencszer több fejlesztést hajtottak végre, módszeresen számolják fel a korrupciót – mondta. De ugyanebben az évben a hatalom rengeteg akadályt gördített eléjük hatósági vegzálás, zaklatás, propaganda-hadjáratok formájában. Ezért rá kellett jönnie:

„Hódmezővásárhely sem lehet szabad, amíg Magyarország nem szabad!”

Márki-Zay szerint a Fidesz a nácik és kommunisták örököse, mert a párthűséget teszi meg az előrejutás kritériumának, bőrszín és vallás alapján tagad ki emberek,  támadja Európát, a volt KGB-s Putyin utasításait szolgalelkűen követi, az iszlamista diktátor Erdogant ölelgeti.

„A magyar fiatalok nem keletre, nyugatra menekülnek Orbán elől” – emlékeztetett.

Márki-Zay szerint a hatalom kisajátította a nemzet kifejezését, és két részre szakította az országot. Feladatként a nemzet Fidesztől való visszaszerzését jelölte meg.

Nem tűrhetjük, hogy egyes magyarok ellenségnek számítsanak, hogy milliók nem tudhatják meg az igazságot, hogy a politikai vélemény elmondásával az állásából is kirúghatják, hogy míg egy szűk réteg meggazdagodik a társadalom pénzén, addig mások nélkülöznek – tette hozzá.

Ezután ő is rátért az összefogás témájára. Ami Hódmezővásárhelyen sikert hozott, az hozhat és fog is hozni sikert az egész országnak – véli a független polgármester. Szerinte az MMM is ezért jött létre.

Szerinte a hatalom pontosan tudja az összefogás erejét, és fél tőle. Ez látszik abban, hogyan akar éket verni az emberek közé, „zsidók, cigányok és jobbikosok közé”.

Üzent a Fidesz embereinek is: „ti a hatalom kiszolgálói még mindig nem jöttetek rá, mire kelletek a rendszernek?” Arra figyelmeztette őket, hogy amikor a pártállami vezetők luxusrepülőn fogják elhagyni az országot, a hatalom kiszolgálói nem fognak helyet kapni

Ti itt maradtok, ti fogjátok viselni a felelősséget – tette hozzá

Felvázolta a mozgalom víziójának alapjait: nem csak az köti össze a tagokat, hogy elutasítják 1000 éves magyar történelem legkoruptabb rendszerét, hanem szabad jogállamot akarnak, európai ügyészséget. Olyan országot, ahol iskolák épülnek, a tehetségesek érvényesülnek.

Büszke európai polgárokként nem rombolni, hanem építeni fogjuk az EU-t – mondta. Beszédét azzal zárta, hogy meghirdette az új ellenzék megszületését.

A beszédeket itt nézhetitek meg: