Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hamis perben életfogytiglant kapott, jogot tanult, felmentette magát, és lecsukatta az ügyében eljáró hivatalos személyeket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Isaac Wrightot 1989-ben tartóztatták le New Jerseyben, többek között azzal a váddal, hogy a helyi kábítószer-kereskedelem legfőbb irányítója volt. A fekete férfi pere 1991-ig tartott, amikor is ezért – és egyéb bűncselekményekért – életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy Somerset megyei bíróság úgy, legalább harminc éves időtartamra felfüggesztették a szabadlábra helyezésének lehetőségét.

Wright, aki magát védte az ellene folyó büntetőperben, a börtönben nem adta fel. Jogi tanulmányokba kezdett, és néhány év alatt börtönjogász-segéd lett. Szívós munkával közel húsz rabtársa ítéletének enyhítését, vagy felmentését érte el (közülük sokak életfogytig tartó büntetésüket töltötték), miközben folytatta a jogi harcot saját ügyében.

És nyert.

1996-ban sikerült bebizonyítania, hogy az ellene felhozott vád, miszerint ő lenne a helyi kábítószer-kereskedelem legfőbb irányítója (ennek az alapja az akkori ún. „Kingpin Law” New Jersey-ben – kb. Drogbáró Törvény). Ennek ellenére még hetvenévnyi letöltendője maradt az egyéb vádakból, ezért folytatnia kellett a küzdelmet.

Isaac Wright jr.

Még abban az évben ugyanazon bírósági szobában érte el, hogy a bíróság szabadlábra helyezze mérsékelt óvadékért cserébe, ugyanis az 1989-1991-ben lefolytatott nyomozás, illetve az azt követő büntetőper során is súlyos jogsértéseket követtek el:

az ellene felhozott vádak illegálisan begyűjtött bizonyítékokon, hamis tanúvallomásokon, és az esküdtek félrevezetésén alapult.

Mindezek bebizonyításának a kulcsa volt, hogy sikerült vallomástételre bírnia egy, a korábban ellene folyó nyomozásban közreműködő veterán rendőrt: James Dugan rendőrtiszt a keresztkérdések hatására beismerte, hogy a nyomozás során rendszerszinten követtek el csalásokat. Az ezután felvett vallomások egyértelműen az akkori vádat képviselő, magát a drogdílerek legnagyobb üldözőjeként ünnepeltető Nicholas L. Bissell állami főügyészt állították a sötét sztori középpontjába.

A Somerset Megyei Bíróság épülete

A nyomozás felfedte, hogy Bissell főügyész utasította az ügyben nyomozó rendőröket hamis jelentések írására, személyesen diktálta a hamis tanúvallomások szövegét, illetve előre megbeszélte a többi vádlott ügyvédeivel, hogy ha Wrightot állítják be főnökükként, akkor eléri, hogy ne kelljen börtönbe menniük.

A drámai végkifejlet hamar bekövetkezett. Bissell ellen elfogatóparancsot adtak ki. Amikor a rendőrök rátörték az ajtót Las Vegas-i hotelszobájában, öngyilkosságot követett el. Az eredeti nyomozócsoport tagja, Dugan rendőrtiszt megúszta a börtönt a vallomása miatt, Michael Imbriani eljáró bírót eltávolították székéből, majd később lopásért börtönbüntetésre ítélték.

Isaac Wright nyolcévnyi börtön után tíz év alatt elvégezte a jogi egyetemet, majd újabb kilencévnyi ellenőrzési procedúra után végül felvették az ügyvédi kamarába. Napjainkban a Hunt, Hamlin & Ridley cégnél dolgozik, ami a legnagyobb afrikai-amerikai tulajdonban lévő jogi tanácsadó cég New Jersey-ben.

Wright küzdelmeinek bemutatására amúgy hamarosan sorozat készül az ABC-nél, aminek alkotói között 50 Cent is feltűnik.

Források: nytimes.commedium.com