Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tíz éve történt, tatárszentgyörgyi rasszista gyilkosságra emlékeztek Pesten

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tíz éve, 2009. február 23-án követték el a romagyilkosságok néven is ismert rasszista gyilkosságok egyikét, melynek emlékére megemlékezést, majd fáklyás felvonulást tartottak Budapesten – a rendezvény a II. János Pál pápa téren kezdődött, innen vonultak fáklyákkal a Deák téri evangélikus templomhoz.

Csorba Róbertet és kisfiát azért ölték meg puskával, mikor a rájuk gyújtott házból menekültek, mert más volt a bőrük színe, és a falu szélén laktak.

A rendezvényen több művész és roma közéleti személyiségek léptek a színpadra, a műsorvezető Balog János színművész és Bandor Beáta aktivista volt.

  • Hegedűszólóval lépett fel Mága Zoltán, aki ismert és népszerű művészként rendszeresen kiáll a rasszizmus és a diszkrimináció ellen.
  • Beszédet mondott Csóka János, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, melyben többször elnézést kért közönségétől, hogy embernek nevezte az elkövetőket, miközben bűnük embertelen, valamint a tatárszentgyörgyi gyilkosságok mellett megemlékezett a holokausztról is.
  • Egyházi énekeket adott elő a Deák Diák Általános Iskola énekkara.
  • Verset mondott Jónás Judit színművésznő.
  • Fellépett Ökrös László klarinétművész.
  • Beszédet mondott Hídvégi Balogh Attila, a Romnet főszerkesztője, aki többek között a Magyar Gárda megfélemlítő tevékenységéről is beszélt, valamint megemlékezett az áldozatokról, illetve a romákat sújtó rasszizmusról.
  • Beszélt továbbá Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke, aki kijelentette: „Nem felejtünk!” Ő is felhívta a figyelmet a többségi társadalom felől érezhető rasszizmusra – és az állam elégtelen működésére a kisebbségek védelme terén.

A beszédek után Csóka János és Setét Jenő felavatták az áldozatoknak emléket állító táblát, melyet a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat épületében, belül állítottak ki egyelőre – mivel Tatárszentgyörgy önkormányzata a mai napig nem engedte a településen felállítani a táblát –, hacsak nem a temetőben, vagy a falu lakossága által nem látogatott területen helyezik el.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A táblán az áldozatok nevei szerepelnek. Az avatás után a rendezvény résztvevői mécseseket gyújtottak, majd fáklyákkal átvonultak a Deák téri evangélikus templomhoz, ahol megemlékező istentiszteletet tartottak.

A megemlékezésről készült felvételünket itt lehet megtekinteni:

A megemlékezésen részt vett több leendő budapesti főpolgármesterjelölt, így Karácsony Gergely, az MSZP-P jelöltje, néhai ellenfele, az MSZP-s Horváth Csaba, és Sermer Ádám, a Liberálisok jelöltje. Jelen volt Szabó Rebeka, párttársa, Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, és a DK politikusa, Ara-Kovács Attila is.