Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kecskeméten már négy éve áll egy antiszemitázó, Juncker-ellenes óriásplakát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jóval megelőzte korát az a kecskeméti óriásplakát, amelyet még 2005-ben húztak fel Kecskemét egyik utcája fölé, és amely már akkor kőkeményen nekiment Jean-Claude-Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, ma pedig a megtévesztésig beleolvad a legújabb .

Kálmán László nyelvész csütörtökön közzétett, nyilvános Facebook-posztja hívja fel a figyelmet arra, hogy a héten az országszerte elstartoló kormányzati junckerező-sorosozó plakátkampány közepette a bács-kiskuni megyeszékhelyen éktelenkedik egy hasonló tematikájú, ám kissé sután, botladozó helyesírással megszerkesztett hirdetés.

A plakát Junckeren kívül Martin Schultzot, az Európai Parlament elnökét is kipécézi magának, és antiszemitának, zsidógyűlölőnek titulálja őket.

Noha tartalmilag szinte észrevétlenül belesimul a magyar kormány legújabb kommunikációs hadjáratába, valamint a Fidesz által is egyre gyakrabban kijátszott antiszemitakártyák tendenciájába, azonban – mint arra az egyik kommentelő is rámutat – ennél prózaibb a kecskeméti „zsidós óriásplakát” története.

Az óriásplakátot egy helyi vállalkozó, Varga István helyezte ki, aki felháborodott azon, hogy a helyi önkormányzat még az előző évtizedben kisajátította a házát, és bár a Legfelsőbb Bíróság 2011-ben felfüggesztette a kisajátítási eljárást, az önkormányzat mégis lebontotta azt – írta annak idején a 444 a hely Hírösvény portál nyomán.

A Hírösvény által leírtak szerint az ingatlanjáért küzdő Varga azért fogalmazott meg brüsszelezős üzenetet, mert a jogsértés kapcsán uniós intézményekkel is megpróbált levelezni, ám nem méltatták válaszra. A vállalkozó akkoriban több fórumon is hangsúlyozta: a lebontott épület kulturális és szellemi öröksége volt a városnak – ezt a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal is alátámasztotta -, amelyben egy holokauszttúlélő lakott.

A magyar kormány plakátjai a kecskemétivel szemben így néznek ki, erre megy el újabb 10 milliárd forint az adófizetők pénzéből:

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „minden elemében tartható, pontos és igaz állításokat tartalmaznak a Junckert és Sorost Györgyöt pellengérre állító plakátok.

Szintén csütörtöki hír, hogy Angela Merkel német kancellár is szolidaritását fejezte ki az EB elnökével.

Mint a Mérce is megírta, néhány napja az Európai Bizottság hivatalos Facebook-oldalán, „A magyarok tényeket, nem fikciót érdemelnek” szlogennel szólt vissza a magyar kormánynak a plakátokért.