Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz az antiszemita kártyát is bedobta Tiborcz-ügyben

Ez a cikk több mint 6 éves.

A parlament napirend előtti felszólalásokkal kezdte tavaszi, kétnapos ülésszakának első napját. A téma az ellenzék részéről a Tiborcz-ügy, míg a kormánypárt részéről a kerítés lebontása, és az ellenzék állítólagos, bevándorláspártisága volt.

De a legnagyobbat Fónagy János dobta, amikor az antiszemita kártya kijátszásával védte meg Orbánt Tiborcz ügyben.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője kezdte a felszólalások sorát, aki elmondta, az MSZP-frakció többi tagja azért nincs bent a teremben, mert kampányolnak, ajánlásokat gyűjtenek. De nincs ilyen jó oka a távolmaradásra Orbán Viktornak, aki szerinte a veje körüli korrupciós ügyek miatt maradt távol az ülésnaptól. Tóth emlékeztetett, Orbán akkor se jött be a parlamentbe amikor az 1300 menekült befogadása, a 20 ezer letelepedési kötvénnyel befogadott bevándorló befogadása volt a téma.

A pécsi politikus hosszan sorolta a korrupciós ügyeket. Tiborcz-ügy és szervezett csalás, Pharaon-ügy, letelepedési kötvény és a százmilliárdokkal gazdagodó oligarchák, majd emlékeztetett arra a sok tízmilliárd forintra, amit a kormány a bevándorlásellenes propagandára költött el, ami szerinte hazugság volt, és szintén mind az oligarchák zsebében landolt.

De szerinte blöff volt a rezsicsökkentés is, hiszen világpiaci gázáresés volt a hatósági ár fixálása után, ellenben a lakossági gázár nem csökkent. Tóth szerint így 70 ezer forintot vett ki a kormány minden magyar család zsebéből, a rezsicsökkentés blöffel.

Szerinte míg a magyar embereknek várólisták, rossz sürgősségi ellátás, kórházi fertőzések jutnak, addig sorra nyílnak a magánklinikák, ahol a gazdagodó oligarchák tudják magukat kezeltetni. Tóth szerint változásra van szükség, igazságot kell tenni. Akkor is igazságot kell tenni, ha Tiborcz ügyéről van szó, de akkor is amikor szegénységben élő kisnyugdíjasokról, a több százezer devizahiteles családról, vagy a mindenkinek járó ingyenes egészségügyről van szó. Szerinte ehhez felállt a változás szövetsége Karácsony Gergellyel, és április 8-án igazságot is fognak tenni.

A kormány részéről Dömötör Csaba államtitkár válaszolt, aki elmondta, szerinte az MSZP össze-visszabeszél és azt se tudja az ember, mikor mi az igazság, az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok között. Szerinte az MSZP fizetőssé tette volna az egészségügyet, a párt felelős a devizahitelesek helyzetérét, és az MSZP és Karácsony lebontaná a határzárat.

Dömötör szerint Karácsony Gergely a köpönyegforgatás fekete öves nagymestere, és Karácsony zsebében a röntgengép kimutatná a sárga kerítésvágó ollót. Ezután Dömötör több Karácsony Gergely az MSZP-t korábban kritizáló megjegyzését idézte.

Szilágyi György, a Jobbik képviselője is a Tiborcz-ügy kapcsán csapott bele a lecsóba. Szerinte ez az elmúlt 28 év egyik legdurvább politikai botránya. Szerinte egy demokratikus országból nézve nem értik, hogy a miniszterelnök hogyan bújhat el gyáván a kérdések elől, amikor a veje érintett, és hogyan tudja kormánypárti  média elhallgani az ügyet, hogyan lehet hogy az ügyészség nem nyomoz, miként történhet meg, hogy a képviselőtársai falaznak Orbán Viktornak, miközben az adófizetőknek 13000 millió forintot kell majd visszafizetniük a csalások miatt.

Szilágyi szerint Orbán Viktor utasítására hajtották végre ezt a cselekménysort miniszterek, államtitkárok, polgármesterek. Idézte Lázár János mondatait, hogy ő és Tiborcz közösen találták ki a hódmezővásárhelyi világításcserét. Kihangsúlyozta az OLAF-jelentésből, hogy minisztériumi és önkormányzati információkkal, segítségekkel szervezték a cselekményeket.

Emlékezetezett arra, Dél-Afrikában a saját társai dobták ki a miniszterelnököt, és lecsuktak egy oligarchacsaládot egy hasonló ügyben. De Szilágyi szerint Dél-Koreára is lehet nézni, mert a korábbi miniszterelnök strómanját ott is most ítélték el.

Fónagy János államtitkár válaszolt Szilágyi felszólalására. Szerinte bár a jobbikosok azt várták, hördüljenek fel a Fidesz képviselők, nem hördülünk fel.

Fónagy egy korábbi ügyet felhozva, amelyben a jobbikosok zsidózták őt, elmondta: ahogy korábban a párt tagjai őt gyalázták a származása miatt, most a miniszterelnököt úgy gyalázzák a pozíciója miatt.

Ezen a jobbikos képviselők annyira kiadtak, hogy Kövérnek kellett rendre inteni őket.

Majd Fónagy folytatta, szerinte ezt az ügyet már egyszer kivizsgálták. Majd elmondta a Fidesz képviselőinek kiosztott válaszanyagot. Ez egy kampánytámadás, egy kampányjelentés, politikai beavatkozás, és nem is Tiborcz, hanem Simicska Lajos érintett.

Fónagy szerint egyébként nem is a Tiborcz-ügy az elmúlt 28 év legnagyobb korrupciós ügye, hanem a Jobbik plakátvásárlása az elmúlt 30 év legdurvább pártfinanszírozási ügye. Amely azt is bizonyítja, hogy a Jobbikot Simicska felvásárolta, méghozzá Fónagy szerint elég olcsón.

Szél Bernadett szerint is fordulópont a Tiborcz-ügy. Az LMP miniszterelnök-jelöltje – utalva az ülésnapi megemlékezésre (ápolók-napja) – elmondta, az ápolókat akkor tisztelnék meg igazán, ha a Fidesz megszavazta volna az LMP által ajánlott bérrendezésüket.

Szomorú volt Orbán beszédét hallgatni Szél szerint. Szerinte Orbán beszédében mindenki – az ellenzék, a civilek, a külföldiek – egy nagy összeesküvés részei, amelynek új emberfajt megteremtése a célja.

Mire vállalkozott Orbán Viktor? Sci-fi író, vagy miniszterelnök akar lenni? – kérdezte meg Szél.

Szél szerint két Magyarország van, van egy safe space Magyarország, amelyet a fideszesek építenek és minden szép benne. Ahol Gulyás Gergelynek is elég annyit válaszolnia arra, miért nem szavazták meg a kisgyerekes családok kilakoltatásának tilalmát, hogy majd később válaszol.

A másik, a valóságon alapuló Magyarországon pedig bérválság van, romokban egészségügy, az oktatás. A Fidesz megosztja az országot Szél szerint. Nem kormányoznak, a Putyin-tervet hajtják végre, mert már nem csak a jelent, hanem a jövőt is elveszik Pakssal és a Budapest-Belgrád vasútvonal korrupciójával. Szél végül kitért arra, az LMP megduplázza az egygyermekes családok családi adókedvezményét, rendezik a nyugdíjak, devizahitelesek helyzetét,és átfogó  szociális bérlakás építésébe kezdenek. Végül azt kérdezte, ezzel szemben mi a Fidesz programja?

Dömötör Csaba szerint az LMP megsértette a magyar embereket, amikor roncsövezetnek nevezte Magyarországot. Az államtitkár hosszan sorolta a fideszes gazdasági eredményeket, majd azt mondta a roncsövezetezés olyan, mintha az SZDSZ mondta volna.

Pozitív példaként említette például Dömötör a gazdasági növekedést, vagy azt, hogy a magyar bankrendszer és média végre magyar kézben van. De szerinte megduplázták gyerekétkeztetésére szánt összegeket, alapvető élelmiszerek áfáját csökkentették, nincsenek devizahitelek. Végül elmondta, szerinte az LMP lebontaná a határzárat.

Ezután Hoffman Rózsa felszólalása következett, amelyben a keresztény értékek alapján aggódott a volt oktatási államtitkár a migránsok miatt, akik veszélyt hoznának a bibliai tízparancsolatra, és veszélybe kerülne a disznóhúsevés joga is.

Válaszában a szintén KDNP-s Soltész államtitkár a Jobbikot szapulta, mondozz olyant is, hogy Vona Gábor a II. János Pál pápa ellen merényletet elkövető terrorszervezet vezetőivel is találkozott.

Végül Gulyás Gergely a Fidesz frakcióvezetője zárta a napirend előtti felszólalások sorát, aki a Fidesz 8 évét állította szembe az előző, MSZP-kormányzások 8 évével (azt az egyelten különbséget kihagyva, hogy a 2008-as gazdasági válsághoz, hasonló problémával most nem kell a Fidesznek szembenéznie).

Gulyás reagált arra is, miért nincs jelen Orbán Viktor. Aki állítása szerint Bulgáriában tartózkodik, hogy ott a migráció elleni küzdelemről egyeztessen a soros uniós elnökséget ellátó bolgár kormányfővel.

Végül Gulyás szintén az ellenzéket hibáztatta, hogy nem lehet rájuk számítani a migráció elleni küzdelemben.

Gulyásra is Dömötör Csaba válaszolt, aki hosszú kommentekben szapulta az ellenzéket, mert lebontanák a kerítést, majd megmagyarázta mit jelent a Soros féle embertípus. Szerinte azok akik a nyílt társadalom eszméjét vallják, ugyanolyan társadalmi mérnökök, mint a kommunisták voltak, akik százmilliók haláláért félelősök. Majd leszögezte: ahogy a Homos Soveitcusból, úgy a Soros-féle embertípusból se kérnek a magyar emberek.

(Címlapkép: Fotó: Kovács Attila / MTI)