Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Öt brazil nagyvárosban törtek ki tüntetések, miután megöltek egy fiatal fekete fiút

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy Rio de Janeiro-i városrész szupermarketében csütörtökön biztonsági őrök egy fekete fiatalon alkalmaztak fojtófogást olyan módon, hogy a fiút kórházba kellett szállítani, ahol életét vesztette. A hírre tüntetők ezrei lepték el Brazília öt városát, Rio de Janeiro mellett São Pauloban, Belo Horizonte-ban, Fortaleza-ban és Recife-ben is utcára vonultak az emberek.

A tüntetők Pedro Gonzaga, a meggyilkolt fiatal nevét skandálták. A szociális médiában Brazíliában nagy sebességgel terjed a #VidasNegrasImportam (A Feketék Élete Számít – angolul: Black Lives Matter).  Rene Silva, a riói tüntetések egyik szervezője azt nyilatkozta:

„Nem volt még soha Black Lives Matter mozgalom Brazíliában, amit az Egyesült Államokbeliekhez lehetne hasonlítani, de ez azt hiszem, ebben az évben erősödni fogunk, mivel a fekete közösség egyre inkább összefog.”

Brazíliában is komoly gondot okoz az előítéletes, és sokszor agresszív fellépés a fekete lakosok ellen, ezt jól mutatja az adat, miszerint a gyilkosságoknak áldozatul esett emberek közel háromnegyede fekete.

A szupermarket biztonsági szolgálatának jogi képviselője szerint a fiú az őr felé rohant, majd földre vetette magát, ezután pedig elvette az őr fegyverét, és fenyegetni kezdte az embereket. A kiszivárgott biztonsági kamerás felvételen ez nem igazán látszik, ezen a fiú az őr felé rohan, elesik, majd feláll, és újra elesik. Semmilyen, az őr fegyverének elvételére tett kísérletet nem látni.

Nem régen, tavaly márciusban gyilkolták meg Rio de Janeiroban Marielle Francót, aki  2016-ban az önkormányzati választásokon az ötödik legtöbb szavazattal jutott be a helyi tanácsba a Szocializmus és Szabadság Párt színeiben. A 38 éves nő politikusként és előtte aktivistaként is az emberi jogokért, legfőképpen a hátrányos helyzetű fekete nők jogaiért küzdött. Emellett hangos kritikusa volt az országban igen gyakori rendőri visszaéléseknek.

Forrás: The Guardian; extra.globo.com