Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baloldali politikust gyilkoltak meg a nyílt utcán Rióban

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szerda este egy fekete fiataloknak rendezett beszélgetésről tartott hazafelé autóval, amikor Rio de Janeiro központjában valakik mellé húztak egy másik járművel, a hátsó ablakból kilenc lövést adtak le, majd elhajtottak. Marielle Franco és sofőrje azonnal életüket vesztették. Az autóban tartózkodó harmadik személy, Franco sajtósa kisebb sérülésekkel megúszta.

Marielle Francót sokan szerették a brazil nagyvárosban és országszerte – erről tanúskodnak a meggyilkolása utáni többezres megemlékezések és demonstrációk is. 2016-ban az önkormányzati választásokon az ötödik legtöbb szavazattal jutott be a helyi tanácsba a Szocializmus és Szabadság Párt színeiben.

A 38 éves nő politikusként és előtte aktivistaként is az emberi jogokért, legfőképpen a hátrányos helyzetű fekete nők jogaiért küzdött. Emellett hangos kritikusa volt az országban igen gyakori rendőri visszaéléseknek.

Rio egyik legveszélyesebb szegénynegyedében, a Maré nevű favellában született, tinédzser korában egyik barátnőjét egy „eltévedt golyó” ölte meg, Franco azóta küzd folyamatosan az erőszak és a rendőri túlkapások ellen. A közbiztonság jó ideje komoly probléma a városban, a 2016-os olimpia óta pedig csak szaporodtak az ártatlan civilek életét vevő „eltévedt golyók”, melyek vagy a rendfenntartó erők, vagy pedig a velük harcban álló bűnszervezetek fegyvereiből származnak.

Épp a meggyilkolása előtti napon rakott ki egy kritikus üzenetet a Twitterre:

„Újabb gyilkosság, amely a katonai rendőrség számlájára írható. Matheus Melo a templomból sétált el. Hány embernek kell még meghalnia, mielőtt vége lesz ennek a háborúnak?” – írta.

Halála előtt egy héttel a szövetségi kormányzat a teljes riói közbiztonságot a hadseregre bízta rá, hogy megfékezze a riói olimpia óta elszabadult erőszakhullámot. Franco meglátása szerint azonban a hadsereg csak háborúra alkalmas, a közbiztonság fenntartásához teljesen más eszközök bevetésére van szükség.

Halála előtt nem sokkal a városi tanács ki is nevezte jelentéstévőnek, hogy ellenőrizze a rendfenntartó erők tevékenységét és vizsgálja visszaéléseiket.

Franco karrierjének másik fontos oszlopa az afro-feminista küzdelem volt. Meggyőződései ebben az esetben is személyes tapasztalatokból származtak. 18 éves korában teherbe esett és egy időre fel kellett hagynia a továbbtanuláshoz fűzött reményeivel.

„Mint a favella fiataljainak nagy része, én sem bújtam ki a norma alól” – nyilatkozta korábban.

Az egyedülálló tinédzser anya tapasztalatai indították el, hogy a fekete nők jogaiért küzdjön. A riói önkormányzatnál kezdeményezte a nők elleni erőszakesetek számba vételét, küzdött az abortuszhoz való hozzáférés kiszélesítéséért, természetes szülést lehetővé tévő „szülőházak”számának növeléséért.

Aktivistatársai szerint Franco meggyilkolása az egész brazil társadalom számára óriási károkat okoz, és megfélemlíti az utána maradó aktivistákat is. Brazília egyébként az egyik legveszélyesebb hely az emberi jogokért küzdőknek. Brazíliában és még három másik országban – Mexikóban, Kolumbiában és a Fülöp-szigeteken – történik a világ ilyen típusú politikai gyilkosságainak 80 százaléka.

(Az El País és az El Diario nyomán // címlapkép: Mídia NINJA, Flickr)