Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négyszeresükre nőttek a bérek, a tárca nélküli miniszterek bérei

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Népszava készített összesítést arról, miként nőttek egyes állam által fizetett pozíciók bérei 2010 óta. Míg az egyszerű állami dolgozóknál a bérnövekedés se százalékosan, se pénzösszegben nem nagy, addig egyes kormányzati pozíciókban óriási béremelkedés ment végbe.

A piaci viszonyokhoz képest elmaradnak az állami alkalmazottak, egészségügyi, oktatási, rendvédelmi dolgozók bérei, sőt a minimálbéremelés után sok területen a pályakezdők és az alacsonyabb beosztásokban dolgozók bérszintjeit is elérte. Az elmúlt 8 évben majd minden ágazatban nőttek a bérek (kivéve a szociális és a kulturális ágazatban, ahol majd egy évtizede lényegében változatlanok a fizetések), és majd minden állami ágazatban nő a bérfeszültség. A köztisztviselők pedig sztrájkbizottságot is alakítottak, sztrájkra készülnek.

Mindeközben a politikai elit tagjai magukkal kapcsolatban már nem ilyen szűkmarkúak. A Népszava összesítése szerint

„az állami vezetők és a parlamenti képviselők legutóbb tavaly nyáron gondoskodtak magukról. 2010-ben 748 ezer forintot, négy éve 972 ezret, most pedig egységesen majdnem bruttó 1,3 milliót kapnak az államtitkárok, a miniszterek bére 1,8 millióra emelkedett, két tárca nélküli vezető fizetése pedig 5 millióra nőtt. A parlamenti képviselők fizetése már 2014-ben 232 ezerről majdnem 750 ezer forintra emelkedett, tavaly pedig majdnem 900 ezer forint lett az alapdíjuk.”

Mindez azt jelenti a Népszava szerint, hogy

„az államtitkárok bére kilenc év alatt bő 73 százalékkal, a képviselői fizetés 287 százalékkal nőtt. A miniszteri fizetések 63 százalékkal lettek magasabbak mint 2010-ben, ám a két ötmilliós bérrel rendelkező tárcanélküli vezető esetében 354 százalékos volt az emelkedés.”

Ehhez pedig érdemes azt is hozzátenni, a magasabb alapról induló, több százalékos bérnövekedés még több pénzt jelent. Míg egy bruttó 200 ezres kereset 50 százalékos növekedése plusz 100 ezer forintot jelent havonta, addig egy bruttó 400 ezres bérnél az 50 százalék már 200 ezret.

(Népszava)
Címlapkép: MTI / Soós Lajos