Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felfüggesztette a bíróság a Hős utcaiak köré tervezett kerítés felépítéséről szóló döntést

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mint arról korábban a Mérce is többször beszámolt, a Hős utcai telepen jellemzően súlyos szegénységben élnek emberek, részben önkormányzati, részben magántulajdonú lakásban. A hivatalos kommunikációban drogtanyának és a bűnözés melegágyának beállított Hős utca 15/A-B. háztömb épületeit Kőbánya önkormányzata le akarja bontani, hogy sportpálya épülhessen a helyükön, miközben a bérlőknek csak egy részének biztosítanak cserelakást, a tulajdonosokat pedig határozott idejű bérleti szerződéssel, vagy 4,5 millió forinttal akarják kártalanítani.

Emellett a 2018 októberi közgyűlésen a többségi tulajdonos önkormányzat megszavazta, hogy 131 millió forintért kerítést emeljenek és beléptetőrendszert működtessenek a telepen, azonban ezt a magántulajdonosok a helyszínen leszavazták, és később nyílt levélben is tiltakoztak a döntés ellen, melyet egy önkéntes ügyvéd segítségével megtámadtak a bíróságon.

Fotó: a Hős utca / Markoszov Szergej

Ennek a pernek az állásáról tájékoztatott a lakók, és az őket képviselő Kontúr Közhasznú Egyesület által működtetett Hős utca Hangjai blog Facebook-oldala.

A tájékoztatás szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerős ítéletében felfüggesztette a tavaly ősszel megszavazott kerítés építéséről szóló határozatot. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

A Kontúr Közhasznú Egyesületet, ami a helyi lakók érdekképviseletét, és közösségszervezői feladatokat lát el, az önkormányzat január végi határozattal felszólította, hogy hagyja el az önkormányzattól bérelt Hős utcai irodájukat. A minden indoklást nélkülöző határozatról szóló értesítés február elején érkezett meg az egyesülethez.

Arról, hogy miért nem megoldás a kerítés a problémákra, itt olvasható egy nagyon jó összefoglaló.

Forrás: Hős utca hangjai/Facebook
Címlapkép: Markoszov Szergej