Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyomozás indult a Párbeszéd és a Momentum ellen az ÁSZ feljelentése nyomán

Ez a cikk több mint 5 éves.

Költségvetési csalás gyanúja ­miatt rendelt el nyomozást a Momentummal és a Párbeszéddel szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Magyar Nemzet információi szerint.

A nemrég még Magyar Idők címmel megjelenő kormánylap úgy tudja,

az adóhatóság az Állami Számvevőszék (ÁSZ) feljelentése alapján folytatja majd le a vizsgálatot, amelyet a szervezet a Legfőbb Ügyészségen tett meg.

Az ÁSZ azért fordult a hatósághoz, mert a két párt kampányelszámolása szerintük szabálytalan volt, a közpénzek és egyéb források felhasználása nem volt átlátható és elszámoltatható.

A Momentum és a Párbeszéd állami támogatásának felfüggesztését még január 16-án közzétett jelentése alapján kezdeményezte az ÁSZ, mindkét párt esetében névleg „a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak tekintetében” talált kivetni valót, e mögött a gyakorlatban az állt, hogy az ellenőrzés során nem tudták elérni őket, ezért szerintük a 2018-as választási kampányköltéseikkel sem számoltak el szabályszerűen.

Januárban az ÁSZ által szankcionált szankcionált pártok sajtótájékoztatókon reagáltak az Állami Számvevőszék állításaira és eljárására. Emlékezetes, hogy a Momentum ÁSZ-székház előtt tartott sajtótájékoztatóján Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője, és Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs igazgatója szóváltásba keveredtek a kamerák előtt:

Hajnal akkor közölte, a Momentum „bizonyítani tudja tisztaságát”, ennek bizonyítékául pedig egy a tételes elszámolásról szóló tértivevényt is bemutatott arról, hogy november 9-én az ÁSZ átvette az ellenőrzés során bekért dokumentumokat. Hajnal szerint mindennek ellenére függesztették fel állami támogatásukat, ezt pedig szándékosan tették. Arról is beszélt, hogy Domokos László – az intézmény vezetője – október 10-én írt arról nekik levelet, hogy az ÁSZ akkor megkezdi az ellenőrzést, ők viszont tértivevénnyel is tudják igazolni, hogy válaszukat átvették, az ÁSZ ugyanakkor szerinte valós vizsgálatot nem folytatott és nem is kommunikált velük, így az eljárás egészen abszurd.

A Párbeszéd is cáfolta januárban az ÁSZ és a Fidesz-propaganda állításait, miszerint külföldi támogatást fogadtak volna el, vagy hogy nem léteznének valós számlák és teljesítések. Kocsis-Cake Olivio és Béres András szerint azért is visszásak ezek az állítások, mert annak ellenére, hogy a párt az intézmény részére bocsátotta az összes releváns dokumentumot, a számvevőszék valójában át sem vette, meg sem vizsgálta azokat, így el sem kezdte a valódi ellenőrzést. Azt is szóvá tették, hogy az ÁSZ munkatársai fél év alatt sem tudtak a párt irodájába találni, hogy a dokumentumokat átvegyék.

Az ÁSZ akkor közleményben reagált a sajtótájékoztatókon elhangzottakra, mint kifejetették, szerintük a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt képviselői „nincsenek tisztában a pártok gazdálkodására és a kampánypénzek elszámolására vonatkozó törvényi előírásokkal”.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságát jelölte ki a nyomozás lefolytatására.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs