Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a közlekedési dolgozók Berlinben

Ez a cikk több mint 5 éves.

A közlekedési dolgozók figyelmeztető sztrájkja miatt számos vonalon órák hosszat szünetelt a Berlini Közlekedési Vállalat működése péntek délelőtt –írja a berlini rbb24.de portál.

A metrók és a villamosok egyáltalán nem jártak, valamint a legtöbb útvonalon a buszok sem közlekedtek, a metró- és villamosmegállók peronjait rácsokkal kerítették el.

A szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége,  a Verdi (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) felhívta a Berlini Közlekedési Vállalat(BVG, Németország legnagyobb tömegközlekedési szolgáltatója) mind a 14 000 alkalmazottját, hogy vegyenek részt a nyolcórás munkabeszüntetésben. Az rbb24 beszámolója szerint a minimumszolgáltatás teljesítése mellett az összes dolgozó fegyelmezetten tartotta magát a sztrájkhoz.

Berlini U-Bahn működés közben. Kép: Wikimedia, Jivee Blau

A munkabeszüntetés üzemkezdettől (azaz hajnal 4 órától) déli 12 óráig tartott, ezután fokozatosan állt helyre a német főváros közlekedése, végül délután 15:30-kor jelentette a BVG , hogy minden vonalon menetrend szerint közlekednek járataik. A berliniek ugyanakkor az rbb24 beszámolója szerint jól felkészültek a közlekedés részleges leállására: a forgalom jelentős része a zavartalanul tovább működő S-Bahnokra (városi gyorsvasutakra) és kompokra terelődött, és a beszámolók szerint nem alakultak sokkal nagyobb dugók, mint egy átlagos hétköznapon.

Nem hagyta ugyanakkor érintetlenül a leállás a Tegel repülőteret: a légikikötőt a gyorsvasúttal összekötő buszjáratok ugyanis nem közlekedtek, így a repteret üzemeltető társaságnak buszokat kellett bérelnie a kimaradó járatok pótlására.

Ez volt az elmúlt hét év legnagyobb figyelmeztető sztrájkja a berlini közösségi közlekedésben. A szakszervezet a folyamatban lévő bértárgyalások alatt próbált a munkabeszüntetéssel nyomást gyakorolni a BVG menedzsmentjére. Legközelebb március elején ülnek asztalhoz a tárgyaló felek.

A Verdi a jelenlegi 39 órás munkahét helyett 36 és fél órás munkahetet követel a dolgozóknak a jelenlegi fizetések arányos csökkentése nélkül.

Emellett karácsonyi bónuszt is akarnak a kezdő munkatársak számára, valamint az alacsonyabb bérkategóriába tartozók számának csökkentését és gyorsabb előmenetelt is szeretnének, a szakszervezeti tagok fizetését pedig egyszeri 500 eurós bónusszal egészítenék ki.

A munkabeszüntetéssel párhuzamosan mintegy 4000 közlekedési dolgozó demonstrált a BVG központi irodájánál.

A BVG vezérigazgatója, Sigrid Nikutta úgy reagált a követelésekre, mivel a BVG most hosszabb „megtakarítási időszakon” van túl, ezért az előmenetellel járó bérfejlesztés lehetséges, a munkaidő csökkentésétől egyelőre határozottan elzárkózik társaság.

A Verdi újabb sztrájkot helyezett kilátásba, ha a március 5-ei tárgyaláson nem sikerül megegyezniük a feleknek.

(rbb24.de)