Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Novák Katalin szerint azért nem épít bérlakásokat a kormány, mert a magyarok nem akarják

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rónai Egon készített kiváló interjút az ATV Egyenes Beszédben Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral, az Orbán Viktor által bejelentett 7 pontos családvédelmi akciótervről.

Rónai Egon kérdésére válaszolva Novák Katalin kifejtette, ha nem közelednének az EP- és az önkormányzati választások, akkor is így jelentette volna be Orbán Viktor ezt a 7 pontos tervet. Mert szerinte az EP-kampány nem erről szól, és a ciklus eleje óta készítik elő ezt az intézkedéscsomagot.

Az ATV műsorvezetője azt is megkérdezte, miért stadionépítések és egyéb más kiadások előzték meg ezt az intézkedést, miért nem ezzel kezdte a működését a kormány. Novák erre felsorolta, 2010 óta milyen intézkedéseket hozott a családokért a kormány, többek között példaként említette az ingyenes gyermekétkeztetést, és a CSOK-ot.

Rónai többször is rákérdezett az interjúban, miért nem emeli a kormány a minden gyermek után járó, 10 éve változatlan, 12 200 forint összegű családi pótlékot. Novák erre azt reagálta, hogy egyrészt a kormány bevezette a családi adókedvezményt, amely már egy gyerek után is 10 ezer forintot jelent a családnak, majd az ingyenes tankönyvet, és az iskolai étkeztetést említette, mint olyan segítséget, amit a rászoruló családok is megkapnak.

De Novák elmondta azt is, mivel 3,5%-os a munkanélküliség ma Magyarországon, ezért aki akar, az tud dolgozni, és a nemzeti konzultációban is azt mondták az emberek, hogy a családtámogatásokat munkavégzéshez kössék.

Rónai ekkor közbevágott, hogy de minden településen és térségben igaz-e ez. Mire Novák azt válaszolta, ő nem állítja, hogy mindenki azt csinálja, amit szeretne, és ott dolgozik, ahol szeretne, de szerinte az emberek elvárják, hogy aki gyereket vállal, az keressen munkát, vállaljon munkát, és ő is rakja hozzá a saját részét a családfenntartáshoz, a kormány pedig ebben segít.

Rónai erre azt válaszolta, igaza lenne az államtitkárnak, ha csak ez a 3% lenne az, aki mélyszegénységben él, de még a KSH adatai szerint is másfél millió emberről van szó. Nem kéne mégiscsak gondolni az ő gyerekeikre is, akár családi pótlékkal?

Novák erre újra előhozta az ingyenes gyerekétkezést és ingyenes tankönyvellátást, amit a szegény családok is igénybe vehetnek, majd emlékeztetett, hogy Orbán Viktor is elismerte a szegénység problémáját az évértékelően, és azt is, hogy tenni kell ez ellen. Amikor Rónai rákérdezett, hogy de tud-e bármilyen konkrét programról, ami készülőben van ebben a témában, Novák nem tudott konkrét választ adni.

Rónai ezután arra tért ki, miért nem építenek szociális bérlakásokat. Novák szerint azért, mert a magyar emberek többsége saját tulajdonú lakásban akar élni. Erre Rónai felvetette, hogy ha azt kérdeznék, hogy jó vagy rossz körülmények között szeretnének élni, akkor azt válaszolnák, jó körülmények között. Rónai szerint a bérlakás-program normális feltételeket teremtene olyan családoknak, akiknek maguktól nem lesz lakásuk.

Novák szerint ez mesterséges szembeállítás, mert rengeteg olyan ország van, ahol azért laknak az emberek bérlakásokban, mert mobilabbak, mert nem akarják röghöz kötni magukat. Novák szerint Magyarországon nem ez a helyzet: a saját tulajdonú otthonhoz ragaszkodnak az emberek.

Mire Rónai visszakérdezett: „Magyarországon azt gondolja, nincs erre igény?” Novák pedig csak ismételte magát. Magyarországon nem ez a helyzet, Magyarországon saját tulajdonú otthonhoz ragaszkodnak az emberek.

Novák érvelése több szempontból is érdekes. Először azt mondta, hogy bár nem mindenki ott szeretne dolgozni, ahol akar, de aki tud, dolgozhat, míg később pont azzal érvelt a szociális bérlakásokkal szemben, hogy nem mobilisak a magyarok. De az se meggyőző érvelés, hogy a többség saját lakásokban akar élni, hiszen attól még lehetnek olyanok, akik ezt nem engedhetik meg maguknak, segítséget jelent nekik a bérlakás egy adott életszakaszban, vagy szeretnének bérlakást igénybe venni.

Novák a 10 milliós, 40 év alatti anyáknak járó hitel kapcsán elmondta azt is, hogy ha az új gyerek nem érkezik meg 5 éven belül, a kölcsönt piaci kamatokkal kell visszafizetni. De beszélt arról is, hogy a kormány a hitelfelvétel díját is elengedi, és nem kötik ahhoz sem a támogatást, hogy hosszú távon Magyarországon kelljen élnie a hitel felvevőjének. Válás esetén pedig a hitelteher megoszlik a két fél között.

Rónai Egon kérdésére válaszolva, végül azt is elmondta, az otthonteremtési támogatás a gyerekeiket egyedül nevelőknek is segít, egy gyerekeit egyedül nevelő anya is felveheti a CSOK-ot és a hozzá kapcsolódó kedvezményes hitelt.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi