Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyarországi alacsony jövedelműeknek a legdrágább a bankolás Európában

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Napi.hu foglalta össze a Magyar Nemzeti Bank friss tanulmányát, melyben a hazai banki költségeket elemzik jövedelemarányosan 11 európai országéval is összehasonlítva. A jegybank arra az eredményre jutott, hogy mind a három jövedelmi kategóriában Magyarországon a legdrágább a havi keresethez képest a számlavezetés.

A minimálbért keresőknek havonta átlagosan 1039 forintba, azaz a nettó jövedelmük 1,13 százalékába kerül a bankolás.

Összehasonlításképpen a második helyen osztozó Bulgáriában és Portugáliában 0,74 százalékát kell az alacsony jövedelműeknek költeniük a banki szolgáltatásokra, míg Franciaországban ez a szám 0,18 százalék, az Egyesült Királyságban pedig kereken 0, ott csak a magas jövedelműeknek kell ilyesmiért fizetnie.

Az átlagosan kereső magyarok 0,56, az átlagon felüli jövedelemmel rendelkezők pedig 0,36 százalékát költik a hazahozott pénzüknek, utóbbi csak kevéssel megy az Egyesült Királyság-beli 0,28 fölé. Ebben a kategóriában a 11 ország közül Dániában és Franciaországban a legalacsonyabb ez a hányados, 0,04 százalékkal.

Forrás: MNB

A tanulmány megállapítja, hogy a legjobb módja a terhek csökkentésének az lenne, hogy ha a többi országhoz hasonlóan Magyarországon is olyan csomagokat árulnának a bankok, amelyek igénybevétele esetén egy fix havidíjért korlátlan mennyiségű utalást lehet egy számláról végrehajtani. Jelenleg azonban a hazai bankok nagy része nem így működik, az átutalási terheket pedig megnöveli a minden utalás (kivéve a 20 ezer forint alatti lakossági utalások) után fizetett tranzakciós illeték, melynek szintén a csökkentését ajánlják a szerzők .

Forrás: Napi.hu