Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Párbeszéd a támogatókhoz fordul az ÁSZ-büntetés miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Sajtótájékoztatón jelentette be Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP főpolgármester-jelölje, hogy főleg kis összegű adományokat vár a Párbeszéd, miután az Állami Számvevőszék az ő állami támogatásukat is felfüggesztette.

A tamogasdaparbeszedet.hu oldalon várják majd az adományokat és itt tájékoztatják a hozzájárulókat arról is, éppen mennyi pénzük van, ezt milyen kampánycélokra fogják fordítani, és mennyi hiányzik még a célhoz. Cikkünk írása idején épp 2,5 millió forinton és 353 támogatónál áll a mutató.

Karácsony azt mondta, a főpolgármesteri előválasztással ő és pártja már „új egyezséget” kínál a választóknak, de a Számvevőszék büntetése miatt most anyagi segítségért is kénytelenek a támogatókhoz fordulni, hogy az EP- és önkormányzati kampány előtt a Párbeszéd folytatni tudja a munkáját.

Kocsis-Cake Olivio, a párt országgyűlési képviselője Karácsony szavaihoz hozzátette, az anyagi ellehetetlenítést a párt 7-8000 támogató 1-2000 forintos adományával el tudná kerülni, és így önkormányzati képviselő-jelöltjeik is meg tudnák mérettetni magukat a választásokon.

A támogatáskérő honlapon a párt úgy fogalmazott:

„Miután a Párbeszéd a legaktívabb ellenzéki pártok egyike, okkal tarthatunk attól, hogy a jövőben többször is kerülünk hasonló, méltatlan helyzetbe, bizonytalanná téve, ellehetetlenítve működésünket.

Éppen ezért mi most arra teszünk kísérletet, hogy megteremtsük az önálló működés feltételeit; hogy akcióink, aktivitásaink, a Ti képviseletetek minél hatékonyabb és erősebb legyen.”

Az Állami Számvevőszék eddig a Jobbik, a Párbeszéd és a Momentum Mozgalom állami támogatását függesztette fel, jelentéseik szerint az ellenzéki pártok a 2018-as kampány finanszírozásával kapcsolatban követtek el.

Január 16-i jelentésében az Állami Számvevőszék úgy fogalmazott:

„A Párbeszéd Magyarországért Párt a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát.

Mindezek alapján az Állami Számvevőszék kezdeményezi a Párbeszéd Magyarországért Párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, továbbá a feltárt tényeket, körülményeket az ÁSZ a vonatkozó törvényi felhatalmazás alapján továbbítja a hatáskörrel rendelkező hatóságnak (ügyészség) a szükséges eljárások lefolytatása, intézkedések megtétele érdekében.”

A döntés akkor azért is megütközést keltett az érintett ellenzéki pártok körében, mert korábbi sajtóhírek szerint az ÁSZ január elejére már konstatálta, el tudta érni a Párbeszédet és a Momentumot is új székhelyükön, a pártok pedig azt közölték:

Minden számlát, elszámolást és bizonylatot a törvényi kötelezettségnek megfelelően eljuttattak az állami intézmény részére.

Arról, hogy ennek ellenére mégis felfüggesztik a támogatásukat, akkor a sajtóból értesültek.

Azóta a volt fideszes képviselő, Domokos László által vezetett ÁSZ súlyos, több százmilliós büntetésre ítélte a Jobbikot, és hiányosságok meglétét állította a Magyar Kétfarkú Kutyapárt esetében is. 

Ezenkívül tegnap derült ki, hogy az ÁSZ-nak baja van a Demokratikus Koalíció kampányköltéseivel is. Gyurcsány Ferenc pártelnök a Facebookon arról írt, az ÁSZ „megbírságolta” pártját, mivel szerintük Gyurcsány cége, az Altus „túl alacsony kamattal hitelezett” a DK-nak, ezzel szemben Gyurcsány leírása szerint az Altus pedig „túl magas kamatok” miatt kapott büntetést a Magyar Nemzeti Banktól. A DK egyébként korábban már közölte, lemondatná Domokos Lászlót az ÁSZ éléről a döntések miatt.

Gyurcsány Ferenc állításait az ÁSZ ma sajtóközleményben igyekezett cáfolni. Ebben azt írták:

„A Demokratikus Koalíció elnöke tegnap egy – állítása szerint – bizarr történetet osztott meg a Facebookon. Gyurcsány Ferenc valótlan állításával szemben az Állami Számvevőszék nem >>bírságolta meg<< a Demokratikus Koalíciót, hanem az ÁSZ a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzése során feltárta, hogy a DK törvénysértő módon tiltott támogatást fogadott el.”

Az ellenzéki pártokat sújtó sorozatos bírságokkal, büntetésekkel szemben az ÁSZ szerint ak ormánypártoknál minden rendben van. Nemrég teljesen tisztának, átláthatónak ítélték a Fidesz-KDNP pártszövetség kampányköltéseit is.

Az ellenzéki pártok február 10-én éppen ezért közösen fognak tiltakozni az ÁSZ épülete előtt a büntetések miatt, miután ugyanezt tették Orbán Viktornak azon a napon tartott évértékelő beszédén is a Várkert Bazárnál.