Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orvosok újítanák meg az egészségügyet, mozgalmat alapítottak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 24.hu írta meg, hogy elindult az Újratervezés egészségügy megújításáért küzdő mozgalom, mely az 1001 orvos a hálapénz ellen nevű Facebook közösség 51, jelenleg is praktizáló tagjából alakult – felhívásában többek között azt írja, az orvostársadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát.

Mint írják,

„kormányzati ciklusoktól függetlenül hiányzik az a kormányzati figyelem és megbecsülés, ami biztosíthatná ez eredményes, betegbiz­tonságot garantáló gyógyítást, és azt, hogy a gyógyítók megfelelő körülmények között kezelhessék betegeiket.”

A csoport a Magyar Orvosi Kamara tavaszi kamarai küldöttválasztására állították össze programjukat, hogy azt ott elfogadtassák a minden hazai praktizáló orvost a sorai között tudó szervezettel – olyan küldötteket szeretnének maguk mögött tudni, akik elkötelezettek a változás iránt.

Reflektálnak továbbá a szétszakadó egészségügyi rendszerre is, melyben a magánegészségügy erőforrásokat és embereket szív el az állami rendszerből, miközben kevés, viszonylag jobb anyagi helyzetben lévő ember számára elérhető az abban nyújtott ellátás. Helyzetértékelésük szerint

„az orvostársadalom csak egészségét kockáztató önkizsákmányolással tudja életfeltételeit biztosítani. Mindehhez – részben a magánegészségügy gyors növekedése miatt – az egészségügy intézményrendszerének szétesése, szabályozási, irányítási és etikai válsága társul”.

Lénárd Rita, a csoport egyik szóvivője a 24.hu-nak elmondta, munkacsoportként közösen kívánnak dolgozni a szervezésen, a kivitelezésen és a programon, illetve kiemelte,

„össztársadalmi érdek az egészségügy rendbetétele, amit az orvosi kamaránál kell kezdeni: meg kell változtatni a szervezetet ahhoz, hogy az orvosok és a betegek számára is biztonságos legyen az egészségügyi ellátás. Az orvosok és a betegek érdeke egybecseng, ezen szemlélet mentén szeretnénk működni”.

A – kormány propagandájának cáfolataként – a magyar egészségügyi rendszer fölött rendszeresen kongatják a lélekharangot, Kiss László szakszervezeti vezető a decemberi tüntetéseken hívta fel a figyelmet az áldatlan állapotokra, miközben az egészségügyben dolgozók eleve alacsony fizetése még tovább csökkenhet.

Az Újratervezés csoport az alábbi pontokba szedve fogalmazta meg céljait:

Szerethető, értünk dolgozó, eredményes kamara

A tagokért működő, a tisztességes gyógyítás feltételeiért bátran kiálló, a tagokat szolgáló kamara, e-alapú részvételi demokráciával. A megújulás technikai alapja az e-MOK, megújult, interaktív, a tagok által használt és alakított portállal, amelynek van a betegek felé kommunikáló felülete is. A tagdíj és a nyújtott szolgáltatások arányosságának megteremtése.

Méltóság

A méltóságot megőrző, kulturált és emberséges ellátás a betegeknek, közmegbecsülést és szakmai elismerést biztosító életút az orvosoknak.Olyan egészségügyet akarunk, amelyben méltó módon lehet gyógyulni és gyógyítani.

Biztonság

A betegek biztonságát és az orvosok jogi – szakmai védelmét is garantáló,betegellátás. Az egészség feltételeinek biztosítása az egészségügy dolgozói számára is, ideértve a munkaidő korrekt és betartott szabályozását. Átlátható, ésszerű és teljesíthető szakmai szabályokat, valamint a szakmai minimumfeltételek biztosítását!

Tisztaság

Hálapénz-mentes, transzparens gyógyulás a betegeknek; tiszta jövedelem, a társadalmi hasznosságunknak megfelelő egzisztenciális biztonság az orvosoknak. Modern európai etikai normák és konzekvensen és transzparensen alkalmazott szankciók.

Szakmaiság

Egységes és könnyen átlátható szakmai szabályrendszeren nyugvó betegellátás.A szakmai társaságok határozottabb részvétele az egészségügyi törvényalkotásban, szakmai irányelvek meghatározásában és a szakmai ellenőrzésekben. A szakmai önigazgatáshoz szükséges jogosultságok visszaszerzése (a Szakmai Kollégiumok kamarai működtetése).

Korszerű, e- health alapú működés

Korszerű, gyógyításban, a továbbképzésben és a betegtájékoztatásban az infó-kommunikációs technológiákat széleskörűen alkalmazó egészségügy, felhasználóbarát, az ellátók munkáját, a betegek tájékoztatását könnyítő alkalmazások.

 via 24.hu
Címlapkép: Pixabay.com