Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely szerint a kormány mindent megtett, hogy jobb helyzetben legyen az egészségügy

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csütörtökön délelőtt tartották az év második kormányinfóját, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter állt az újságírók rendelkezésére. Szóba került sok egyéb téma mellett a Honvédkórház ügye, az audis dolgozók sztrájkja, de kérdezték a minisztert a Soros-kampány egyik kitalálójának, George Birnbaumnak a kijelentéseiről és a szemétügyről is.

Az újságírói kérdések előtt Gulyás bejelentette, a kormány nem vesz részt az újabb, Magyarországról szóló EP-vitán. A kormány szerint a jogállamiság kérdése csak ürügy, valójában az a baja az Európai Parlamentnek Magyarországgal, hogy nem támogatja a bevándorlás elősegítését

A Honvédkórház helyzetének kérdését azzal pattintotta le magáról a miniszter, hogy az ott dolgozók túlnyomó többsége elfogadta a honvédségi státuszt, akik pedig elmentek, azért mentek el, mert korábban is el akartak menni. Hangsúlyozta az ott maradók béremelést kapnak, majd azzal is védekezett, hogy a koraszülöttosztálynak már megvan az új vezetője, az akadálytalan sürgősségi ellátás szerinte biztosított. Leszögezte: a kormány elégedett Kásler Miklós és tárcája munkájával, a miniszter a kormány szerint kiválóan végzi a munkáját.

Az Index újságírójának felvetésére, mely szerint a budai várbeli szimbolikus felújításoknál nem fontosabb-e a  Honvédkórház ügye, Gulyás többek között azt is kijelentette:

„Mindent megtettünk annak érdekében, hogy az egészségügy jó helyzetben legyen”, de mint mondta, azt nem állítja, hogy ne lehetne még több pénzt költeni rá.

A Győrben zajló audis sztrájkról azt mondta: a kormány nem tud közvetlenül részt venni a vitában, csak bátorítani tud mindenkit a megegyezésre. Gulyás azt mondta: természetes, hogy van egy bérverseny a német cégek között, és a magyar kormány „örülne neki”, ha minél magasabb bérekért foglalkoztatnák a magyar dolgozókat, de nincs eszközük, hogy ezt kikényszerítsék.

Az elmúlt hetek tüntetéseiről is szólt Gulyás Gergely: szerinte a kormánynak arra kell felhívnia a figyelmet, hogy nem állnak a törvények felett a tüntetők, az országgyűlési képviselők pedig a mentelmi jog ellenére különösen nem. Mint mondta, nehéz más következtetést levonni, mint hogy van egy agresszív kisebbség, de az egységbe forrt ellenzék csak hisztériát kelt, és semmilyen politikai eredményt nem ért el.

Arra a mai hírre reflektálva, hogy az ország leggazdagabb településén sem viszik el a szemetet, Gulyás kizárólag azzal hozta összefüggésbe a hulladékszállítás akadozását, hogy Gödöllőt és Budaörsöt is ellenzéki polgármester vezeti, ennek tudható be szerinte az is, hogy sehol máshol nem merült fel a szemétprobléma. Úgy fogalmazott, a Katasztrófavédelem majd megoldja a problémát Budaörsön is, ahogy tette Gödöllőn, ha az önkormányzatok cégei nem képesek rá.

A kulturális tao megszüntetésével kapcsolatban elmondta, hogy néhány napon belül létre jöhet a megállapodás az új finanszírozási formáról. A támogatási döntés felelőssége az Emmié, minden előadóművész esetén meg kell vizsgálni, hogy a támogatás fenntartása indokolt-e vagy sem – válaszolta arra, mi lesz a független társaságokkal.

Gulyás szerint a pénzek elosztását nem a kultúrharc határozza meg, mert „nincs kultúrharc”.

Arról, hogy George Birnbaum, Soros-kampány atyja nemrég egy interjúban politikai terméknek nevezte a kormány legfőbb agendáját, azzal reagált: sem a kormány, sem a Fidesz nem állt jogviszonyban Birnbaummal. Gulyás úgy fogalmazott, nem ért egyet azzal, hogy politikai termék lenne a Soros-kampány, és szerinte a politikai kommunikáció csak akkor lehet sikeres, ha amögött van valóság is.

Amikor arról kérdezték, hogy mi a véleménye Bayer Zsolt – Nagy Blanka vitáról, Gulyás azzal érvelt: a reakció minősítésével kezdeni az akció minősítése nélkül  nem fair. Szerinte a magyar ellenzék morális válságát tükrözi, hogy nincs egy hang, aki jelezné, hogy elfogadhatatlan ez a hangnem a köztársasági elnökkel szemben, és vélemény szerint Bayer prolizó reakciója arányban állta az akcióval, azaz Nagy Blanka beszédével.

Azt a kérdést , hogy Andy Vajna halála hogyan érintheti a kaszinókoncesszió újraelosztását Gulyás azzal ütötte el, hogy legalább a temetésig várni kéne ezzel miniszterelnöki biztos utódlásával kapcsolatban pedig még nem született döntés, és a temetéséig nem is fog.

 

 

 

 

 

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi