Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába Kövér László büntetése, újabb tiltakozásokra készül az ellenzék a Parlamentben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kettős mércévél mér Kövér László akkor, amikor meg akarja vonni az ellenzéki képviselők egyhavi fizetését a decemberi parlamenti botrány után – Korózs Lajos és Kocsis-Cake Olivio nyilatkozták  az MSZP-Párbeszéd szövetség keddi sajtótájékoztatóján.

Tegnapi hír, hogy Kövér László fizikai erőszak alkalmazására és a ház méltóságának megsértésére hivatkozva megvonná az ellenzéki képviselők teljes havi fizetését, ezt kommentálta kedden a sajtó képviselői előtt az MSZP és a Párbeszéd politikusa.

A képviselők szerint Kövér László indoklása már csak azért is önkényes, mert e logika mentén haladva a kormánypárti képviselőket is érintenie kéne a szankciónak, hiszen ők is felálltak, és fizikailag akadályozták az ellenzéki képviselőket a mozgásban, sőt lökdösték is őket.

Emellett azt is gondolják, hogy éppen fideszesek voltak azok, akik megsértették a Ház méltóságát, akik úgy szavazták meg a rabszolgatörvényt, hogy kikapcsolták a szavazógépeket, valamint az a levezető elnök (Lezsák Sándor), aki nem hagyta, hogy a lefolyjon a vita a munka törvénykönyvének módosításáról.

„Nem lehet minket megfélemlíteni, és nem lehet minket megállítani” – üzente a házelnöknek Kocsis-Cake Olivio.

Kocsics-Cake Olivio közölte, február 18-án, a tavaszi ülésszak első napján tiltakozni fognak a „rabszolgatörvény” ellen, Kövér László „készítheti az újabb büntetéseket”.

A Párbeszéd képviselője aztán arról beszélt, hogy az önkényesség ellen is hívják tüntetni az embereket vasárnap a budai Várba, amikor is Orbán Viktor évértékelője lesz. Szerintük Kövér büntetése illeszkedik abba a sorba, amelyben az Állami Számvevőszék rója ki sorozatosan a büntetéseket az ellenzéki pártokra. Kocsis-Cake később újságírói kérdésre hozzátette:

„A rabszolgatörvény miatt ugyanakkor a munkavállalók sokkal nagyobb büntetést kapnak a képviselőknél azzal, hogy 400 órát kell túlórázniuk, és nem tudnak a családjukkal lenni azért, hogy legyen ennivaló az asztalon.”

Korózs Lajos kiemelte, hogy MSZP képviselői szenvedték leginkább ezt a büntetést. Mint mondta, az ő kezében a Fidesz szempontjából egy valóban „veszélyes fegyver” volt, mégpedig az a kamera, amellyel élőben közvetített, és „ország-világ láthatta, mekkora gazemberség” az, ami a parlamentben történt. Korózs szerint a büntetéssel elismerték a fideszesek, hogy szabálytalanul került elfogadásra a rabszolgatörvény.

A törvény az MSZP-s politikus szerint a rabszolgatörvény nagyon erős üzenet volt a társadalom egésze számára. Egyrészt a parlamenti ellenzék  kiállásával megmutatta az állampolgároknak és a szakszervezeteknek, hogy nincsenek egyedül a harcban, másrészt világosan kiderült, hogy Orbán Viktor és kormánya az emberek helyett az oligarchák és a multik pártján áll.

Korózs elmondása szerint „betegre röhögte magát” azon, hogy Papp Dániel szerint 23 millió forintos kára keletkezett az MTVA-nak abból, hogy az ellenzéki képviselők bementek a közmédia székházába. Szerinte az ellenzéki képviselők nem okoztak kárt, csak azt tették, amire a választók felhatalmazták őket.

A képviselők elmondták, a büntetésükről a házbizottság fog dönteni csütörtöki ülésén, amelyben fideszes képviselők vannak többségben, így várhatóan át fog menni Kövér javaslata. Az ellenzéki képviselők fellebbezhetnek majd a mentelmi bizottságánál, ám ott ugyancsak a kormánypártiak vannak többségben, így valószínűleg utóbbi testület sem ad helyt majd a fellebbezésnek.

A teljes sajtótájékoztató megtekinthető itt: