Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar kormány újabb migrációt fékező nemzetközi megállapodást fúrt meg, Németország válaszképp megfenyegette

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Brüsszelbe delegált tagállami nagykövetek pénteki ülésének jegyzőkönyveit szerezte meg a 444. A feljegyzésekből kiderül, a magyar kormány egyedüli tagországként megvétózta azt a tervezett megállapodást, amelyet február végén az EU kötne az Arab Ligában tömörülő országokkal. Válaszképp a német nagykövet azzal fenyegette meg az Orbán-kormányt, hogy ennek a lépésnek következményei lesznek az uniós támogatások elosztására.

Február 24-25-én kerül sor az Európai Unió és az Arab Liga csúcstalálkozójára, az itt megkötendő záródokumentum tartalmának tárgyalása folyik épp: az uniós országok külügyminiszterei ma találkoztak, hogy véglegesítsék a megállapodás szövegét.

Csakhogy a múlt héten tartott uniós tanácskozások során Magyarország több alkalommal is keresztbe tett egy esetleges egyezségnek. Brüsszel úgy tervezte, a megállapodás keretén belül rávehetné a Liga tagországait, hogy fogadjanak be több menekültet, illetve vegyenek részt a migráció megfékezésében. Az uniós kormányok úgy számolnak, ez szükséges lépés ahhoz, hogy a 2015-ös csúcshoz képest tavaly 92 százalékkal csökkenő bevándorlás továbbra is alacsonyabb szinten tartható legyen.

Az arab országok kérték, hogy a megállapodás utaljon az ENSZ nemrégiben elfogadott migrációs egyezményére, amely többek közt leszögezi, hogy foglalkozni kell a migráció törvényi kereteinek lefektetésével, a migráció legális szabályozásával.

Az Orbán-kormány emiatt az utalás miatt akadékoskodik, nagy ellenzője ugyanis az ENSZ – egyébként nem kötelező érvényű – migrációs megállapodásának, amelynek aláírását is megtagadta. Az EU-s nagykövetek múlt szerdai és múlt pénteki ülésén Várhelyi Olivér nagykövet jelezte, Magyarország megvétózza a migrációs paktum bekerülését az EU-Liga csúcs záródokumentumába, a többi nagykövet szerint azonban ez az Unió presztízsvesztéséhez, illetve a migráció ellenőrzésének nehezebbé válásához fog vezetni.

Szijjártó: Brüsszel az ENSZ migrációs csomagjának oldalára állt

A magyar EU-s nagykövet valóban a kormány álláspontját képviselte, ahogy az a hétfői külügyminiszteri találkozó utáni sajtótájékoztatóból is kiderült. Szijjártó Péter azt nyilatkozta: lelepleződött a brüsszeli bevándorláspártiak hazugsága, ugyanis ismét kiderült, hogy Brüsszel az ENSZ globális migrációs csomagjának oldalára állt, és – bár „azzal altattak minket”, hogy a migrációs csomag nem lesz kötelező – el akarják fogadtatni annak ellenére, hogy az unió kilenc tagállama – köztük Magyarország – nem szavazta meg.

Az EU-Arab Liga csúcs tervezett záródokumentumát tekintve leszögezte, Magyarország sok mindenben egyet tud érteni, egy dologban azonban nem. Továbbra sem hajlandó a migrációról úgy beszélni, mint amit kezelni kellene, úgy tekinteni a migrációra, mintha nem lenne biztonsági kockázata, valamint továbbra sem lesz partner abban, hogy az ENSZ migrációs csomagját „a hátsó kiskapun visszahozzák” – jelentette ki. (MTI)

Míg korábban a Budapesttel szövetséges lengyel kormány is ellenezte a megállapodást, a pénteki ülésen a lengyel nagykövet finoman kihátrált a magyar kormány mögül.

A pénteki tárgyaláson a német nagykövet eddig még nem tapasztalt erélyességgel lépett fel magyar kollégájával szemben. A 444 birtokába jutott jegyzőkönyv szerint úgy fogalmazott: „hihetetlen, hogy a magyar kormány nem engedi, hogy egy nemzetközi egyezményben az ENSZ-re hivatkozzanak”, holott tudomása szerint „Magyarország egyelőre még tagja az ENSZ-nek”.

Azt is hozzátette, a magyar kormány átlépett egy vörös vonalat, erre pedig később is emlékezni fognak a tagállamok, amikor a 2021-ben induló költségvetési ciklus uniós támogatásainak elosztása történik.

Ezzel gyakorlatilag azt is jelezte, hogy az Unió legnagyobb befizetője, Németország is támogathatja az Európai Parlament által már elfogadott kezdeményezést, hogy jogállami normákkal kössék össze az uniós források elosztását.

Nem ez az első alkalom, hogy a magyar kormány blokkolja az EU közös külpolitikai fellépését. Tavaly szintén a 444 számolt be arról, hogy Orbánék megvétóztak egy afrikai országokkal kötendő szerződést, mely szintén a migráció megfékezését tűzte ki célul. De egyebek mellett egy Kínát elítélő nyilatkozat is magyar kormány ellenkezésén bukott meg.

Az Unió tagállamainak nagy része 2015-2016 óta követi azt a migrációs politikát, amely a szomszédos régiókkal kötött megállapodásokon keresztül próbálja mérsékelni az Európába érkező menedékkérők és bevándorlók számát. Ezek közül a legjelentősebb a Törökországgal kötött alku, amely érdemben megszüntette a balkáni útvonalat. Az egyezség megkötése óta a menedékkérők fő útvonalai újra a Földközi-tengerre tevődtek át, az ENSZ adatai szerint tavaly összesen 113 ezren érkeztek ezen az úton Európába, közülük 2242-en vesztek a tengerbe.

Címlapkép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs