Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

900 eurós alapnyugdíjat vezetne be az SPD Németországban

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Ez az élet tiszteletének kérdése” – nyilatkozta Hubertus Heil (SPD), a német koalíciós kormány munkaügyi minisztere arról, hogy a kormányzat miért dolgozott ki új alapnyugdíj-koncepciót. A tervezet lényege, hogy jelentősen emeljék a nyugdíját azoknak az állampolgároknak, akik legalább 35 évig dolgoztak, minimumjövedelemért.

A jelenlegi német nyugdíjrendszer alapján ezek az emberek havi 517 eurót kapnak havonta a nyugdíjpénztártól, ez az összeg jelentősen, 483 euróval fog emelkedni, a munkaügyi miniszter szerint legkésőbb 2021 januárjától.

A tervezet azokra is gondol, akik gyermeket neveltek aktív éveik alatt, vagy otthon ápoltak hozzátartozókat, így a miniszter szerint az új szabályozásban pozitívan érintettek 75 százaléka nő lesz.

Heil szerint a nyugdíjreform 3-4 millió állampolgárt fog érinteni összességében, és a szövetségi büdzsét néhány milliárd euróval fogja terhelni. Az összeget a miniszter kizárólag adókból szeretné fedezni. A tervezet többé-kevésbé az SPD és a CDU közötti koalíciós megállapodásnak megfelelően született.

A nyugdíjreform törvénytervezete nem csak a bevezetés utáni, de a korábban nyugdíjba vonulókkal is számol.

„Mindenki, aki minimumjövedelemben részesült, kapni fog maximum 447 euró nyugdíjemelést, de az alacsony jövedelműeknél is szeretnénk emelni, akik kevéssel a minimum felett kerestek.

– nyilatkozta a miniszter.

Forrás: TAZ; tagesschau.de