Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Horváth Csaba főpolgármesterként rögtön hármas népszavazást írna ki

Ez a cikk több mint 5 éves.

Horváth Csaba, a Magyar Szocialista Párt főpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatót tartott pénteken Orbán Viktor munkahelyének új épülete, a Karmelita kolostor előtt, az eseményt az MSZP Facebook oldala közvetítette, a videót itt lehet megtekinteni:

Mint mondta,

„Orbán Viktor és a Fidesz csak az erőből ért”

ezért amennyiben főpolgármesterré választják, rögtön hármas népszavazást írna ki a fővárosban, a következő ügyekben:

  • Pénzügyi reformról, melynek keretében minden Budapesten befizetett tíz adóforintból egy maradjon a városnál, hogy fővárosi fejlesztéseket lehessen belőlük finanszírozni,
  • A kórházak visszavételéről,
  • Az államosított iskolák ismételt önkormányzati fenntartásba vételéről.

Mint mondta, Tarlós folyamatosan arra hivatkozik, mikor felmerül valamilyen probléma a felsorolt kérdésekkel kapcsolatban, hogy ezek nem tartoznak az ő hatáskörébe.

Horváth szerint ezzel szemben a Fidesszel és a kormánnyal szemben erőt kell majd mutatni, és ő főpolgármesterként csak és kizárólag a főváros érdekeit fogja képviselni. Elmondta, azért épp a Karmelita kolostor előtt tartja sajtótájékoztatóját, mert

„míg Orbán százmilliárdokat öntött a saját palotájába, mivel még mindig nem láthattuk az aranyozott dolgozószobát, addig a kórházaink lerobbant, lepusztult állapotban. A miniszterelnöki sajtótájékoztató közben leszakadó plafonnal.”

Horváth kitért ezen túl több infrastrukturális jellegű jellemző problémára, melyek a budapesti kórházakat érintik, majd megemlítette, hogy maga a rendszer is elavult és roskadozik, az egészségügyi ellátást jelenleg a még itthon lévő orvosok és ápolók elhivatott és kemény munkája tartja úgy-ahogy működőképes állapotban.

Megjegyezte, annak ellenére hogy Budapestről napi húszmilliárd forint adó folyik be, az egészségügyi rendszer nincs megfelelően karbantartva és fejlesztve, majd megpróbált nyitni a kormánypárti szavazók felé, mondván Budapesten sokféle ember él,

„nem csak ellenzékiek, hanem fideszesek is. Az ő fejükre ugyanúgy ráhullik a plafon, ugyanúgy rossz iskolába járnak a gyerekeik.”

Ezután természetesen megígérte, ezt nem fogják hagyni, majd felvázolta az ívet, miszerint először az előválasztáson, majd az önkormányzatin, végül pedig a beígért népszavazáson kell ikszelgetniük a budapestieknek, hogy megteremtsék a szabad és önálló fővárost.

Horváth újságírói kérdésre elmondta, egy esetleges népszavazás nem lenne ügydöntő, azonban politikai nyomást gyakorolna a kormányra.

Szakács László nem sokkal korábban a Nyugati térről jelentkezett be annak ürügyén, hogy folyamatos a tömeg az ott álló előválasztási sátor környékén, naphosszat járnak az érdeklődők az urnák elé:

Az MSZP szerint péntek délutánig több, mint 25.000 szavazatot adtak le a két jelölt valamelyikére, Horváth prognózisa szerint a hét végéig – vasárnapig lehet ugyanis szavazni – olyan harmincezer körüli leadott szavazat gyűlhet össze.

Péntek estére a Népszava információi szerint már több mint 28 ezren adták le voksukat.

A HVG tudósítója a pártok aktivistáitól azzal kapcsolatban is érdeklődött, mit fognak kezdeni a pártok az előválasztási NER-ellenes hitvalláson megadott választói adatokkal, azonban a pártoktól eltérő válaszokat kapott ezzel kapcsolatban, annyi tűnik valószínűnek ezek alapján, hogy év végéig megsemmisítik azokat.

Mindazonáltal az újságíró kérdésére a Párbeszéd aktivistái bevallották, hogy szándékukban áll felhasználni az adatbázisban szereplő neveket a későbbiekben, míg a Magyar Szocialista Párt képviseletében jelen lévők tagadták, hogy hasonló terveik lennének.

Címlapkép: MSZP / Facebook