Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Davosban szólt be a milliárdosoknak a holland történész: jótékonyság helyett beszéljetek az adózásról!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Internetes szenzációvá vált a Davosban múlt héten megrendezésre került Világgazdasági Fórum egyik felszólalója: a Rutger Bregman holland történész  hozzászólását rögzítő videót több millióan nézték meg csak a Facebookon, és több százezres megosztást is generált.

Az egyenlőtlenségek témájában megrendezett panelbeszélgetésen elhangzott felszólalása elején Bregman felhívta a figyelmet arra a fura tényre, hogy 1500 ember utazott magánrepülőgépeken Davosba, hogy meghallgassák a legendás David Attenborough klímaváltozásról szóló eladását, majd rátér egy másik képmutatásra is:

„Hallom, hogy emberek itt beszélnek részvételiségről, igazságosságról, egyenlőségről és átláthatóságról, de szinte senki nem említi az adóelkerülés kérdését. Úgy érzem magam, mint egy tűzoltó konferencián, ahol nem szabad beszélni a vízről.”

Bregman szerint a milliárdosoknak abba kéne hagyniuk a jótékonykodásról való beszédet, és ehelyett az adók kérdésére kellene fókuszálniuk. Beszélt arról is, hogy tévednek azok, akik szerint a magas adózás károsan hat a gazdaság jó működésére. Példaként az 1950-60-as évek Amerikáját hozta, ahol a 70-80 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs sem volt ritka a leggazdagabbak esetében.

„Ez minden. Adók, adók, adók. Minden egyéb humbug, véleményem szerint” – jelentette ki a virálissá váló holland történész.

A közönség soraiból a Yahoo egykori pénzügyi igazgatója Ken Goldman azt rótta fel Bregmannak, hogy nem veszi figyelembe, a nagyvállalatok mennyi munkahelyet teremtenek.

Erre egy másik panelrésztvevő, Winnie Byanyima, az Oxfam nevű civil szervezet ügyvezető igazgatója válaszolt, aki arra figyelmeztetett, nem mindegy, milyen minőségű munkahelyekről van szó. Felemlegette az amerikai baromfiipar dolgozóit, akikről a sajtó megírta, hogy pelenkát kényszerültek viselni, mert munkaadójuk nem engedte, hogy munkaidőben elmenjenek a mosdóba.

„Nem a megfelelő dolgokat számolja ön. Nem veszi figyelembe a dolgozók méltóságát. Kizsákmányolt embereket számol” – válaszolta az egykori Yahoo-vezérnek Byanyima.

A világ legbefolyásosabb gazdasági szereplőinek davosi találkozója minden évben hullámokat ver a világ közvéleményében, az idén a brutálisan környezetszennyező magánrepülőkkel a klímaváltozás ellen „harcoló” szupergazdagok képe határozta meg az eseményt.

A Bregman által említett adózás kérdése valóban létfontosságú, ha meg akarjuk érteni a világ jelentős részén növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket. Az elmúlt években, például a Panama- és Paradise-iratoknak köszönhetően betekintést nyerhettünk a gigantikus méretű adóelkerülésbe, amelyben a világ minden országának elitje érintett. Ez a folyamat rengeteg forrástól fosztja meg az egyes társadalmak költségvetését, épp azoktól a közösségi infrastruktúráktól és szociális szolgáltatásoktól véve el a fedezetet, amelyek a szegényebb társadalmi rétegeket támogatnák.

Az adóelkerülés és az adózás csökkentésért folytatott államközi verseny – mely mind alapvetően a hetvenes évek óta felépült szabad tőkemozgási rezsimben gyökerezik – az egyik legnagyobb tényező a növekvő egyenlőtlenségek, és a vagyon egyre erőteljesebb koncentrációjába. Erre válaszként a gazdasági elitek maximum a jótékonykodás eszközéhez nyúlnak, ez azonban alapvetően nem megoldása a problémának, csupán felületes kozmetikázása.

(The Guardian)

Kiemelt kép: Masha Bakker / Flickr