Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy kelet- és egy nyugat-európai listavezetővel indul az EP-választásokon az Európai Baloldal

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megnevezte európai parlamenti választáson induló csúcsjelöltjeit az antikapitalista Európai Baloldal pártszövetség. A Strasbourgban jelenleg 28 parlamenti képviselős frakcióval rendelkező pártcsalád idén számottevő növekedésre számít szavazati arányában, főleg a hagyományos szociáldemokrata pártokból való kiábrándulás egyik fontos mellékhatásaként.

Ugyanilyen fontosnak tartja azonban az Európai Baloldal, hogy főleg Nyugat-Európában található támogatói bázisát a valamikori vasfüggöny mögé is kiszélesítse.

Éppen ezért két csúcsjelöltje közül az egyik Violeta Tomič, a szlovén Levica párt koordinátor-helyettese, szlovén parlamenti  képviselő. A szarajevói születésű Tomič főként, mint a palesztin önrendelkezésért és az LMBT-jogokért hazájában kiálló politikus ismert.

Mellette a második csúcsjelölt Nico Cué, a belga-vallon Vas- és Fémipari Munkások Szakszervezetének volt általános főtitkára lesz, a pártszövetség közleménye szerint a számos, sikeres sztrájkmozgalmat levezénylő Cué „Belgium és Európa egyik legbefolyásosabb szakszervezeti vezetője” is. Cué a vallon szakszervezeti szövetségben, mint a „militáns szakszervezeti aktivizmus” fő képviselője ismert.

Tomič és Cué egyben képviselni hivatottak a párt két legfontosabb célját: az európai uniós külpolitikában elérni kívánt antiimperialista fordulatot, és a szakszervezeti mozgalom nemzetközi megerősítésének égető szükségét is.

Ezen kívül a közlemény hangsúlyozta:

„Ezzel a két jelölttel világos ajánlatot akarunk tenni Európa népének, mert mi azok oldalán vagyunk, akik nem fogadják el a vagyon és a nyomor közötti, egyre növekvő ellentmondást. Korunk kulcskérdése a szociális kérdés. […] Meg kell előznünk egy militarisztikus EU kialakulását. […] Ezenkívül döntő jelentőségű számunkra a környezeti kérdések hangsúlyozása.”

Ez utóbbit azért tartják kiemelkedő fontosságúnak, mert a jelen klímakatasztrófát előidéző tragikus politikai döntései lesznek a legnagyobb hatással a fiatalabb generációk életére.

Végezetül hozzáteszik:

„A nép Európáját akarjuk, nem a tőke Európáját!”

Az Európai Baloldal pártjának EP-frakcióját (Európai Egyesül Baloldal – Északi Zöld Baloldal) jelenleg a veterán német antikapitalista baloldali politikus Gregor Gysi vezeti. A jövőben azonban markánsabb, és nemzetköziesebb hangot akarnak megütni, olyan platformmal, ahol a posztszocialista EU-tagállamok képviselői is komolyabb szóhoz juthatnak majd.

A pártcsalád magyarországi tagja, az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 képviseli, ők az EP-választáson is elindulnak, és a párt 2018 nyarán kiadott új manifesztóját is aláírták.

Varufakisz: Ez nem igazi európai baloldal, külön indulok!

A Európai Baloldali csúcsjelöltek megnevezésére reagált Jánisz Varufakisz volt szirizás görög pénzügyminiszter is, aki az Európát ugyancsak baloldalról megreformálni kívánó Demokráciát Európában! – DiEM25 listájának csúcsjelöltje. Varufakisz szerint a most az EP-ben ülő újbaloldali frakció nem alkalmas az antikapitalizmus képviseletére.

„Nincs is igazi európai baloldal. Vannak olyan emberek, mint Gregor Gysi, azután meg olyanok, mint Alekszisz Tsziprasz [görög miniszterelnök – a szerk.], aki a legnevetségesebb megszorításokat vezeti be, avagy a Podemos, amelynek nincs is európai politikája!”

Jánisz Varufakisz (Forrás: Flickr / Chatham House)

Az Euractiv tudósítása szerint a 2015-ös görög válság alatt az EU-val csatázó volt pénzügyminiszter ehhez azt is hozzátette, ha az európai baloldal egységes tudna lenni, egyáltalán nem alapította volna meg saját mozgalmát és el sem kellene indulnia az EP-választásokon, erre éppen azért kerül majd sor, mert ezt az európai fókuszt és egységes jelenleg máshol nem látja.

Varufakisz most nem hazájában, hanem Németországban indul el a DiEM25 listavezetőjeként, egyik fő programpontja az euróövezet teljes és gyökeres reformja, mint egy új, jóléti Európa alapja lenne.

Címlapkép: European Left