Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A radikális baloldal támogatásával alakulhat kormány Szlovéniában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Támogatta az újonnan megalakult szlovén országgyűlés Marjan Šarec miniszterelnöki jelöltségét. A balközép pártok megállapodását követően kisebbségi kormány fog alakulni, amelyet a Levica nevű radikális baloldali formáció kívülről támogat majd.

A mai szavazással két hónapig tartó koalíciós tárgyalások zárultak le. A június 3-i választáson a Szlovén Demokrata Párt (SDS) jutott a legtöbb mandátumhoz (25), az Orbán-szövetséges Janez Janša pártjának azonban nem sikerült többséget kovácsolnia a kilencpárti parlament frakcióiból. (A júniusi választási kampány egyik fő témája az volt, hogy az SDS-t Orbán emberei segítik, és valóban: Habony Árpádhoz közel álló cégek tavaly bevásárolták magukat a szlovén médiába, ezek a felületek a kampányban az SDS szolgálatába szegődtek.)

Orbán Viktor az SDS kampányrendezvényén májusban, balján Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök, az sds miniszterelnök-jelöltje; fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Sikerrel járt viszont a második legtöbb mandátumhoz (13) jutó párt vezetője, Marjan Šarec. Az észak-szlovéniai Kamnik polgármesterének friss pártja a korábban többször kormányzó balközép és centrista pártokkal, a 10-10 mandátumhoz jutó szociáldemokratákkal és Miro Cerar leköszönő kormányfő Modern Közép Pártjával kötött koalíciós megállapodást. A kormány tagja lesz még  Alenka Bratušek volt miniszterelnök liberális pártja, és a DeSUS nevű nyugdíjaspárt is, mindkét párt 5 parlamenti helyhez jutott júniusban.

Az öt frakciónak azonban csak 43 mandátuma van a 90 fős törvényhozásban, a többséghez az Egyesült Baloldal nevű pártszövetség utódjaként szavazatarányát jelentősen növelő (2014: 6%, 2018: 9.3%)  radikális baloldali Levica kilenc képviselőjének szavazatára is szükségük lesz.

A Levica a 2014-ben 6%-os eredménnyel parlamentbe jutó Egyesült Baloldal nevű pártszövetség utódja. A pártot leginkább a görög Szirizához vagy a spanyol Podemos-hoz szokás hasonlítani, megalakulása óta a megszorítások elleni küzdelmet tűzte zászlajára. Céljai közt szerepel a 700 eurós (kb. 225 ezer forintos) minimálbér bevezetése, ingyenes közétkeztetési programok indítása és vállalatok dolgozói igazgatás alá vonása. A Levica az egyetlen párt Szlovéniában, amely rendszeresen felszólal a menekültek emberséges kezelése és befogadása mellett. A párt a választáson kiemelkedően szerepelt a nagyobb városokban és a fiatalok közt, a fővárosban a radikális baloldali lista kapta a legtöbb szavazatot.

A mai miniszterelnök-jelöltről szóló szavazáson Marjan Šarec meg is kapta a bizalmat: a 90 fős törvényhozásban 55 képviselő támogatta és 31 ellenezte Šarec kormányfői jelölését.

Mérce a Levicán belüli forrásokból úgy értesült, hogy a radikális baloldali párt  projektalapú együttműködésben állapodott meg a jövendőbeli kormánypártokkal.

A kormányzati projekteket félévente ellenőrizni fogják, és évente legalább két kormányzati projektet a Levica politikusai és szakértői dolgoznak majd ki. A baloldali párt azt is kikötötte, hogy a költségvetés tervezésének folyamatában az első lépésektől részt vesznek majd.

A modellt egyébként a portugál baloldal együttműködéséről mintázták, itt a 2015-ös választások óta balközép Szocialista párt kisebbségben, a radikális Baloldali Blokk külső támogatásával kormányoz.

A megállapodás szerint

a kormány első intézkedései közt lesz a nyugdíjrendszer újraszabályozása, az egészségügyi várólisták csökkentése és a minimálbér emeléséről szóló törvény alkotása, amely mellett a Levica megszorítás-ellenes pártként évek óta kampányol.

Marjan Šarec miniszterelnök-jelöltnek két hét áll rendelkezésére, hogy bemutassa kisebbségi kormányát, a miniszter-jelölteket még a parlamentnek is meg kell szavaznia. Az új kormány hivatalba lépéséig Miro Cerar ügyvezető kormánya működik Szlovéniában.

(MTI, Mérce)