Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leállt egy német gyár a győri Audi-sztrájk miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megbénította az Audi német autógyártó ingolstadti üzemében a gyártást a vállalat győri motorgyárában napok óta tartó sztrájk. Hétfőn és kedden teljesen leállnak a szalagok – mondta el az Audi szóvivője hétfőn.

Több ezer járművet nem tudnak legyártani az Audi ingolstadti központjában azért, mert hiányoznak ehhez a Győrben készülő motorok.

Az Audi neckarsulmi üzeme egyelőre nem érintett, ott a hét közepéig áll rendelkezésre elengedő számú motor a járművek összeszereléséhez. A szóvivő kiemelte, hogy a magyarországi tárgyalásoktól függ majd a helyzet további alakulása.

Győrben Audi és Volkswagen márkájú járművekbe készítenek motorokat, a győri Audi-telephely a legnagyobb motorgyártó üzem az autógyártó konszernen belül.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) felhívására a győri Audi-gyár dolgozói múlt hét csütörtökön léptek sztrájkba, amely a tervek szerint egy hétig tart. A szakszervezet legfőbb követelése 18 százalékos béremelés az idei évre, illetve a többi közép- és kelet-európai üzemben dolgozókéhoz hasonló bérezést szeretnének. Az Audi vezetése két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt.

Az AHFSZ-nek mintegy kilencezer tagja van, a győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat.

Közben az AHFSZ arról tájékoztatta a sajtót, hogy megkeresték a sztrájk miatt az Audi anyavállalat vezetőit és elhívták őket Győrbe. A szakszervezet szerint egyébként már most többe kerül a leállás az Audinak, mint a dolgozók bérkövetelése.
Forrás: MTI/Mérce/24.hu
Címlapkép: Audi Hungária Független Szakszervezet / Facebook