Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azért lesznek függetlenek a közigazgatási bíróságok, mert lehet majd a minisztert kérdezni a parlamentben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Trócsányi László igazságügyi minisztert kérdezte a Népszava, többek között a közigazgatási bíróságokról. Mint ismert, az új bíróságok bíróinak kinevezésénél döntő szava lesz az igazságügyi miniszternek, sőt még az új bíróság igazgatása is javarészt a miniszter alá tartozik, így a kormánypárton kívüli közvélemény a bíróságok függetlenségét félti az új bírói ág felállításától.

Trócsányi arra kérdésre, hogy a közigazgatási bíróságok „miért nem az Országos Bírósági Hivatal (OBH), miért a miniszter alá tartoznak?”, azt válaszolta:

„Vannak olyan országok, amelyekben a rendes bíróságok és a közigazgatási bíróságok igazgatása elkülönül. Magyarországon az elmúlt harminc évben több igazgatási rendszert is kipróbálhattunk. Szerintem egy új bírósági rendszer kialakítása kapcsán biztosítani kell az alkotmányjogi felelősséget, ezt pedig csak egy interpellálható miniszter útján lehet megvalósítani.”

Tehát arra a kérdésre, hogy miért a kormány, miért nem a bírói kar maga ellenőrzi az új közigazgatási bíróságokat, azt az érvet hozza fel a miniszter, hogy lehet majd őt, mint a kormány felelősét kérdezni a parlamentben. Abban a magyar parlamentben, amelyben a kormánypárt lényegében 8 éve semmilyen ellenzéki kezdeményezést nem enged át.

De Trócsányi beszél arról is, hogy azért nem lesz gond, hogy a miniszter beleszólhat a bírók kiválasztásba, mert nyilvános lesz.

Ez is a legnagyobb transzparencia mentén zajlik majd. A közigazgatási bírói pályázatok nyilvánosak. A pályázókat két bírói önkormányzat is meghallgatja, és értékelésük során az elérhető pontszám 80 százalékát objektív szempontok alapján állapítják meg, a fennmaradó 20 százalékot pedig a meghallgatás alapján a bírói attitűdre, alkalmasságra adják. A miniszter elé kerülő pályázókat így ők választják ki a legjobbak közül. Nyilvánosan kell meghallgatnia az igazságügyi miniszternek a jelölteket és indokolnia is kell a döntését, ami szintén nyilvános lesz.

Trócsányi szerint az az állítás, hogy a közigazgatásból érkező bírójelöltek között felülreprezentáltak lesznek a Fideszhez kötődő pártkatonák, a köztisztviselők megbélyegzése.

A teljes interjú itt olvasható.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán