Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hetvenezren vonultak fel Brüsszelben az Európai Klímameneten

Ez a cikk több mint 5 éves.

Két nappal az ugyanott megtartott Európai Fiatalok Menete után hasonló sikerrel zajlott vasárnap az Európai Klímamenet Brüsszelben, ahol mintegy hetvenezer ember vonult az Európai Parlament székhelyéhez, hogy felelős klímapolitikát követeljenek az európai döntéshozóktól.

Az „Ébredjünk fel a klímáért” (Rise for Climate) kezdeményezés december óta szervez demonstrációkat Brüsszelben, azzal a céllal, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unió politikusaira a klímaváltozás megfékezése érdekében. Az első eseményt a december 2-i COP24 elnevezésű konferencia alatt tartották, ami Lengyelországban kapott helyet.

A fiatalok körében nagy sikerrel folyik a mobilizáció, a csütörtöki meneten mintegy 35 ezer középiskolai diák vett részt.

A szervezők szerint komoly változásra van szükség többek között az építőipar, a gyárak, ahulladék-feldolgozás, illetve a mezőgazdaság területén. Marie Hayens, az egyik főszervező azt nyilatkozta:

„Nagyon fontos ugyanakkor, hogy ezeknek a változtatásoknak a pénzügyi alapjait is megteremtsük, ezért folyamodunk a képviselőinkhez.”

A legközelebbi klímakonferenciát márciusra tervezik, a decemberihez hasonló kérdések körül. Akkor a konferencia összehívásának oka volt az a drámai megállapításokat tartalmazó jelentés, amit tavaly október elsején adott ki az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC), amiről mi is beszámoltunk.

„Az elkövetkezendő néhány év alighanem a legfontosabb az emberiség történetében”

monda akkor Debra Roberts, a jelentést összeállító tudományos csapat egyik vezetője. Kilencvenegy tudós több mint hatezer forrást használt fel a jelentés elkészítéséhez, azokból szintetizáltak egy összesítő dokumentumot, melyben megállapítják, hogy már a következő évtized végére súlyos élelmiszerhiánnyal, szárazsággal és a mostaninál jóval több szélsőséges időjárási jelenséggel fog szembesülni az emberiség. Mindez persze elsősorban azokat sújtja majd, akik ma is  a legrosszabb körülmények között élnek, kizsákmányoltak és elnyomottak, tehát a túlnyomó többséget.

Forrás: liberation.fr

 

 

Címlapkép: Twitter