Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három olasz képviselő feljutott egy menekülteket szállító hajóra Szicília partjainál

Ez a cikk több mint 5 éves.

Riccardo Magi, a baloldali Europa+, Nicola Frantoianni, az Olasz Baloldal (SI) és Stefania Prestigiacomo, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki képviselői motorcsónakkal jutottak a Sea Watch 3 nevű, német civil tulajdonban lévő hajóhoz, ami 47 menekültet szállít a fedélzetén. A hajónak pénteken adtak engedélyt az olasz hatóságok, hogy horgonyt vessen mintegy két mérföldnyire a szicíliai partoktól, de kikötőbe nem engedik.

A képviselők feljutottak vasárnap a hajóra, ahonnan felhívást intéztek az olasz kormányhoz, hogy azonnal engedjék partra a jelentésük szerint líbiai táborokban megkínzott menekülőket. A közeli Szirakúza polgármestere, Francesco Italia már korábban jelezte, hogy városa befogadná a menedékkérőket, vele együtt több civil szervezet és az UNICEF (az ENSZ gyermekjogi főbiztossága), valamint a Katolikus Egyház is hasonló jelzéssel fordult az olasz kormányhoz.

A hajó 19-én vette fedélzetére a menekülteket Líbia partjainál, péntek óta állnak nyílt vízen, miközben az olasz kormány élelmiszert és gyógyszert juttat a fedélzetre a Mediterraneo segélyszervezettel együtt.

„Egyesek elősegítik ezeknek a halálhajóknak az indulását, a változást akaró olasz kormány azonban nem hajlandó tovább elfogadni ezt a helyzetet”

– kommentálta a helyzetet Danilo Toninelli, kikötőkért felelős miniszter, az 5 Csillag Mozgalom politikusa. Matteo Salvini belügyminiszter feljelentést helyezett kilátásba arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy a hajó legénysége „szándékosan” vitte olasz partok felé a hajót.

Salvini belügyminiszter elutasította a Katolikus Egyház azon felkérését is, hogy legalább a gyerekeket engedje partra szállni, mivel szerinte a hajón 17 éves fiatalok a legfiatalabbak.

„50 ember van egy kis helyiségben, egyetlen mosdóval. Túszok ők az olasz kormány értelmetlen erőfitogtató játszmájában.”

– nyilatkozta a helyzetről Riccardo Magi.

Forrás: www.france24.com; MTI

 

 

Címlapkép: kép: Fabio/Twitter