Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érdeklődés hiányában elmaradhat az általános sztrájk

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációs Bizottság – amely három szakszervezeti tömörülésből és 12 szakszervezetből áll – pénteki ülése előtt többen is úgy látták, egyelőre nem tudnak minden ágazatra kiterjedő sztrájkbizottságot létrehozni.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének a szavaiból úgy tűnik, hogy a közeljövőben nem várható országos, általános sztrájk Magyarországon. Ennek az egyik legfőbb oka az, hogy a versenyszférában sok helyen már sikerült megnyugtató megállapodást elérni a bérfejlesztésekről, vagy ha nem, akkor még tartanak a tárgyalások.

Kordás ugyanakkor mégsem elégedetlen, mert az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a szakszervezetbe frissen belépők száma, ez pedig hosszútávon az érdekvédelem erősödését hozhatja el.

Az elnök szerint az ellenzéki pártok korbácsolták fel az indulatokat, és eredményezték azt, hogy az általános sztrájk követelésével a szakszervezetekre hárítsák az országos munkabeszüntetés megszervezését, ami jogilag ráadásul nem is létezik. Szerinte maximum egyszerre történő munkahelyi, vagy ágazati munkabeszüntetésekről lehet beszélni.

A felmérések azt mutatják, hogy a legtöbb dolgozó nem venne részt a sztrájkban a versenyszférában a rabszolgatörvény kapcsán, ezért a szakszervezetek arra számítanak, hogy a versenyszféra helyett inkább a közszférában dolgozók, a pedagógusok és a szociális területen dolgozók lehetnek azok, akik kiszélesíthetik és országos méretűvé tehetik a dolgozói elégedetlenséget.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, korábban sztrájkbizottságot alakított a Pedagógusok Demorkatikus Szakszervezete, és sztrájkot lengetett be a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete is. A kormánynak adott határidők pedig mindegyik esetben lejártak.

(Népszava)