Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy perc alatt leszavazta a Fidesz Győrben, hogy ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Szégyelljétek magatokat” –kiabálták be a hallgatóságból a mai rendkívüli közgyűlés végén Győrben, miután a Fideszes többség napirendre se vette az ellenzék javaslatát a rabszolgatörvény elítéléséről, és arról, hogy a győri önkormányzati cégekben ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

A Kisalföld tudósítása szerint hat ellenzéki képviselő – Neupor Zsolt és Glázer Tímea (Demokratikus Koalíció), Fodor Roland (Jobbik), valamint Pollreisz Balázs, Juhász István és Varga Márk (Magyar Szocialista Párt) – kezdeményezte, hogy a győri képviselőtestület rendkívüli ülésen vegye napirendre a rabszolgatörvény elutasításáról szóló javaslatot.

A testület öt igen szavazattal, 16 nem ellenében elutasította a napirendet, így a rabszolgatörvényről szóló előterjesztés tárgyalása el sem kezdődött.

Az ellenzéki képviselők előterjesztésükben azt javasolták a Kisalföld szerint: a közgyűlés utasítsa az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaságainak vezető tisztségviselőit, hogy a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályok alkalmazása során a naptári évenként 250 óra – kollektív szerződés esetén 300 óra – rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl „önként vállalt túlmunka” megnevezéssel sem, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet ne alkalmazzanak.

Borkai Zsolt polgármester a Kisalföld kérdésére azt mondta: ”a győri közgyűlésnek nem feladata országos politikai ügyekkel foglalkozni, többek között ezért szavazták le a napirendet.„ Megjegyezte, hogy az ellenzéki képviselők valószínűleg a Munka Törvénykönyve mellett a győri önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát sem ismerik, amely kimondja, hogy az önkormányzati cégek vezetőit a polgármester utasíthatja, és nem a közgyűlés.

A DK helyi képviselője ezzel szemben azt mondta el a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón, hogy szerinte a közgyűlés ezeknek a cégeknek az irányítója, hozzátette a társasági szerződéseket is a közgyűlés szavazza meg, minden alkalommal.

Az ellenzéki pártok politikusai szégyenteljesnek és gyávának nevezték a kormánypárti képviselők megfutamodását közös sajtótájékoztatójukon, és a tiltakozás további folytatását ígérték.

Újságírói kérdésre válaszolva az MSZP helyi elnöke kifejtette Győrben nem zárják ki az együttműködés lehetőségét a DK az MSZP és a Jobbik illetve más pártok között az önkormányzati választásokon.

Forrás: Mérce/Kisalföld