Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzéki pártok közösen szólítják fel a Pennyt, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ritka pillanat a magyar politikában, amikor az ellenzéki pártok közösen egy magáncéget szólítanak fel valamire. Most ez történt. A német multit az MSZP, a DK, a Jobbik és a Párbeszéd vezetői, és Szél Bernadett, illetve Bősz Anett független képviselők szólították fel, ne alkalmazza a munkavállalókat kizsigerelő rabszolga törvényt.

Korábban a német üzletlánc közölte, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével és a Penny üzemi tanácsával megállapodva lehetőséget biztosít a dolgozóknak, hogy egyéni döntés alapján teljesíthessenek plusz túlórát. Mint ismert, a 400 órás keret az egyébként is az Unióban holtversenyben legmagasabb magyar munkaidőre rakódik rá. Így egy ilyen túlvállalás, bár több pénzt hoz a munkavállalónak, hosszú távon egészségkárosodást okozhat.

Az ellenzéki pártok az alábbi közleményt adták ki:

Az ellenzéki pártok arra szólítják fel a Penny Market diszkontláncot, hogy vonja vissza azt a döntését, amely a saját munkavállalóik esetében lehetővé teszi a rabszolgatörvényét alkalmazását.

Míg a kiskereskedelmi szektorban a Spar, a Tesco és a MediaMarkt már példamutató, társadalmilag felelős módon bejelentették, hogy nem élnek a rabszolgatörvény adta lehetőségekkel, addig a Penny Market arról adott hírt, hogy akár évi 400 túlórát is végeznek majd a dolgozói.

A Penny közleménye szerint ez önkéntes lehetőség lesz. Pontosan tudjuk azonban, hogy egy alá- és fölérendeltségi elven működtetett munkahelyen a munkavállalóknak gyakran nincs lehetőségük nemet mondani. Meggyőződésünk, hogy ha a Penny versenytársainak, a Sparnak és a Tesconak is sikerült az etikus utat választania, akkor ez a Pennynek is sikerülhet.

A rabszolgatörvény alkalmazása nemcsak emberileg vállalhatatlan, hanem üzletileg sem kifizetődő. Felmérések mutatják, hogy az agyonhajtott dolgozó könnyebben válik beteggé, többet is hibázik, a termelékenysége csökken. Sok vevője is elfordul az olyan vállalattól, amely az erkölcsöt sutba dobva, a végletekig kizsigereli a dolgozóit.

A fentiek fényében ezért reméljük, hogy a Penny Market visszavonja a döntését.

Szabó Tímea – Párbeszéd
Tóth Bertalan – MSZP
Szabó Gábor – Jobbik
Vadai Ágnes – DK
Turcsán Szabolcs – LMP
Szél Bernadett – Független
Bősz Anett – Független

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd