Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A francia sárga mellényesek is elindulnak az EP-választáson

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bejelentette politikai szervezetének megalakulását a francai sárga mellényes tüntetőkből álló aktivistacsoport – írja a Balra Át! blog. A franciául Ralliement D’initiative Citoyenne (RIC)-nek nevezett szervezet keretében az immár tíz hete Macron államfő ellen országszerte utcára vonuló tüntetők több demokráciát, szélesebb szociális jogokat és a megszorító intézkedések, adóterhek csökkentését is célul tűzték ki.

A RIC már be is jelentette, elindulnak a tavaszi EP-választásokon Macron ellen.

A párt már meg is nevezte EP-listájának első tíz jelöltjét, akiknek szerintük esélyük van májusban bejutni az Európai Parlamentbe.

A lista vezetője Ingrid Levavasseur, 31 éves segédápoló, a mozgalom oszlopos tagja. A további jelöltek között van könyvelő, targoncakezelő és főállású háztartásibeli is.

A mozgalom fő követelése olyan dolog azonban, amely a magyaroknak kézenfekvő, de a francia jogrend szerint jelenleg nem áll ott az állampolgárok rendelkezésére: azt akarják, hogy 700,000 aláírás összegyűjtése esetén bármiféle témában, kezdeményezésben ki lehessen írni országos népszavazást az országban, hogy a polgárok így közvetlenebbül is bele tudjanak szólni az állam ügyeibe és a fontosabb politikai döntésekbe.

Miközben történelmileg a referendum a franciák számára is nyitott opcióként létezett, 1958-ban Charles de Gaulle Ötödik Köztársasága eltörölte a népszavazási opciót, hogy mindezt polgári kezdeményezésre is meg lehessen tenni, legalábbis csak úgy lehet népszavazást tartani, ha azt a köztársaság elnöke hirdeti meg, miután a kormány vagy a nemzetgyűlés ezt hivatalánál kezdeményezte.

Ennélfogva 1958 óta az országban csupán kilenc alkalommal került sor népszavazásra. Ennek a helyzetnek a teljes megváltoztatása, tehát lényegében az 1958-as Ötödik Köztársaság részleges felülbírálata jelenleg a hivatalosan politikai erővé szerveződő sárga mellényesek legfontosabb, sarkalatos követelése.

Az RIC kampányfőnöke, Hayk Shahinyan az új EP-listáról a Le Figaronak úgy nyilatkozott:

„Az alapötlet az, hogy ezen a listán olyan emberek szerepeljenek, akik a kezdetektől szervezték a mozgalmat a körforgalmakban, ne pedig technokraták. Sok ismert embert visszautasítottunk már. […] Olyan listát szeretnénk összeállítani, amely leképezi a francia állampolgárokat, és amely egyértelműen megmutatja, hogy függetlenek és pártatlanok vagyunk az első naptól fogva”

Ahogyan azt a Balra Át! is kiemeli, a sárga mellényesek alapvetően mind baloldalról mind pedig a nacionalista jobboldalról jelentős támogatói réteget hódítottak el, megtalálhatók soraikban a francia kommunisták éppúgy, mint Marine Le Pen bevándorlásellenes hívei. Éppen ezért a már is elkészült első mérések alapján erősen felforggathatják a francia politika erőviszonyait, ugyanis

máris a megkérdezettek 13 százaléka válaszolta azt egy felmérésben, hogy szavazna a sárga mellényesekre az EP-választáson.

Ha ezek a számok a valóságot tükrözik, az azt jelenti, hogy Macron En Marche! pártja és Le Pen Nemzeti Gyűlése mögött a sárga mellényesek máris, mint harmadik erő jelentkeznek az új, egyébként 2017 óta amúgy is kaotikusan felgyorsult francia közéletben.