Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A „duplájára emelt” minimálbér is leginkább az államnak, nem a munkavállalónak kedvez

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Menedzsment Fórum írt részletes elemzést a magyar minimálbér alakulásáról és arról, hogy azt hogyan próbálja egy sikernarratívába ágyazni a kormány, amelyik ismét nem megalapozottan dicsekszik eredményével, csúsztat. Így van ez a minimálbér esetében.

Amikor a kormányzati propaganda azt mondja, hogy 2010 óta a duplájára nőtt a minimálbér, akkor például nem emlékezik meg róla, hogy 2012-ben a 20 százalékos emelésre azért volt szükség, mert kivezették a minimálbéresek adójóváírását, így ha azt akarták, hogy a nettó keresete az embereknek ne csökkenjen, bruttó 20 százalékot kellett emelni.

A nettó minimálbér egyébként 2010 és 2019 között 64,5 százalékkal nőtt.

Így évente átlagosan 4316 Ft-tal nőtt az elkölthető összeg, hisz 60236 Ft-tól 99085 Ft-ra emelkedett 2010 óta a havi nettó minimálbér.

Azonban az állam elég jól járt. Az előbb említett jóváírás kivezetése nagy munkavállalói tehernek bizonyult, illetve a változatlan adóteher mellett is nőtt az államkasszába befizetett összeg, a minimálbérre bejelentettek 276,3 százalékkal többet adnak bele, illetve a bruttó bérre a munkaadó is fizet be.

Fontos hozzátenni, hogy a Fidesz által bevezetett egykulcsos adó miatt a befizetett adó mértéke jövedelemtől függetlenül azonos, tehát – mivel minél nagyobb a jövedelem, a megélhetési költségek annak annál kisebb részét teszik ki – nagyobb kereset mellett tulajdonképpen arányaiban kevesebbet adót kell fizetni,

a megélhetés költségek pedig nőttek az adott időszakban.

Egy minimálbéres után 34212 Ft helyett már 81205 Ft-ot nyer az állam, így egyértelmű ő az a szereplő, akinek a minimálbér-emelés a legjobban megéri.

via mfor.hu
Címlapkép: Mérce