Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több, mint százezren tüntettek világszerte a hétvégén a nők jogaiért

Ez a cikk több mint 5 éves.

A hétvégén a világ számos városában, Szófiától San Francisco-ig vonultak utcára az emberek a nők jogaiért.

Fotó: astoller / Flickr

A Nők Menetét először 2017-ben tartották meg, hogy tiltakozzanak Donald Trump elnöksége és politikája ellen, s egyben felhívják a világ közvéleményét a társadalmi nemi egyenlőtlenségekre.

Akkor százezrek vonultak utcára, és a menet azóta szokássá vált, 2018 után idén is kontinenseken átívelő demonstrációt tartottak több, mint nyolcvan városban, többek között az alábbiakban:

Harare, Montpelier, Playa Guiones, Auckland, Seattle, Oahu, Manchester, Los Angeles, London, Sacramento, Provo, Kampala, Saskatoon, Batavia, Lusaka, Petaluma, Niagara on the lake, Venice, Homer, Hannover, Rome, Frankfurt, Valdez, Sarnia-Lambton, Sevilla, Charlottetown, Potsdam, Tel Aviv, Johannesburg, Ottawa, Ranomafana, Groningen, Lagos, Stockholm, Hamburg, Heidelberg, Bécs, Szófia, Düsseldorf, Tallin, Firenze, Athén, Barcelona, Antibes, Bergen, Madrid, Zürich, Nelson BC.

A Nők Menetén a nemek közötti bérszintkülönbségre, a fizetetlen és láthatatlan reprodukciós munkára, az erőszakra és bántalmazásra, az egyenlőtlenségekre és a szélsőjobboldali politika előretörésére hívták fel a figyelmet a résztvevők.

Róma / Fotó: Dan Diffendale / flickr

Washington / Fotó: Profkaren / Flickr

New York / Fotó: Keith Michael / Flickr

Amszterdam / Fotó: Patrick Post Avaaz / Flickr

Athén / Fotó: Raya Raeva / Facebook

A demonstrációk az általános jelszavak mellett városonként eltérően helyi ügyekre is fókuszáltak. Londonban kiálltak a megszorítások ellen, és a menet jelmondata a „Kenyér és rózsák” lett, amivel az 1912-es massachusettsi textilipari sztrájkra emlékeztek, amely során Rose Schneiderman munkásmozgalmi vezető elmondta, hogy a „munkásnőknek kenyér kell, de emellett rózsa is”, kiemelve a méltányos bér mellett a megfelelő munkakörülmények és a szociális védelem, elismerés fontosságát is. Rómában pedig tüntettek a kormányon lévő Liga és Öt Csillag Mozgalom politikája ellen is, kiemelve, hogy 3-ból 1 nőt ér bántalmazás Olaszországban, illetve többek között követelték a tamponok és egészségügyi betétek adójának a csökkentését is a kormánytól.

via Guardian / NYTimes