Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyurcsány Ferenc 100 ezer forintra perelt egy közösségi média posztom miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Még októberben történt, hogy Gyurcsány Ferenc a borzalmas, hajléktalanokat kriminalizáló törvény ellen tiltakozva egy éjszakát virrasztott a parlament lépcsőjén ülve. Aznap én voltam ügyeletben, ahogy kellett, írtam is róla egy hírcikket, mindenféle elfogultság nélkül, majd saját, személyes, a Mércéhez nem kötődő Facebook profilomra kiraktam egy posztot az esetről, mert zavart az, ahogy a volt miniszterelnök a hajléktalan emberekről beszél.

„Förtelmes volt, amikor a hajléktalanok elárasztották a budapesti aluljárókat.”
Kitől származik az idézet?
A, Németh Szilárd
B, Gyurcsány Ferenc
C, Horváth Csaba
D, Sneider Tamás

A posztomra egy ideig nem érkezett nagyon reakció, pár ismerősöm odaírta, hogy miért kell Gyurcsány Ferenccel egyáltalán foglalkozni, erről ment a vita. Majd másnap a DK-közeli Nyugati Fény szemlézte a posztom, azt állítva, hogy ez hírhamisítás, hogy kiragadtam az idézetet a kontextusából. Belekeverték azt is, hogy 6 évvel ezelőtt dolgoztam az LMP-nek (mintha az akkori LMP-nek bármi köze lenne a mostanihoz, és a mostani Jámbor Andrásnak az akkori LMP-hez, érdekes, azt már nem írták oda, hogy utána rövid ideig az Együtt-Párbeszédnek is dolgoztam).

Ezután óriási kommenthenger indult be. A Nyugati Fény fizetett hirdetésben is reklámozott cikkére elkezdtek jönni a DK támogatói, akik számonkérték rajtam a posztomat. A helyzet az, hogy ezt nem teljesen alaptalanul tették, ahogy ott is elnézést kértem azért, mivel tényleg nem hivatkoztam jól az idézett mondatot, nem írtam oda, hogy Gyurcsány Ferenc valaki mást idézett, aki a hajléktalanokat kriminalizáló törvény elleni tiltakozáson látogatta meg őt. A  teljes mondat másképp hangzott, ezért most is elnézést kell kérnem.

Legyen is itt a Gyurcsány-szöveg pontos leirata a tisztesség kedvéért:

„Olyanok is, akik elmondták, hogy valami egészen drámai és förtelmes látvány és tapasztalat volt, amikor aluljárókban nem lehetett közlekedni, és gondot, bajt, konfliktust láttak, mert elárasztották Budapest aluljáróját a hajléktalanok. Meghallgattuk őket és érteni akartuk őket. De nekik is azt mondtuk: a hajléktalanoknak utat nyitni, életet teremteni nem rendőrökkel, hanem több odafigyeléssel, értéssel, szociális támogatással kell.”

Csakhogy nekem a fő problémám nem azzal volt, hogy Gyurcsány kit idéz, vagy mit mond a kérdéses kifejezést követő mondatokban, azért emeltem ki ezt a részt, mert szerintem még ha valakinek a mondanivalóját foglaljuk is össze, még ha azt is gondoljuk helyesen, hogy nem jó, ha hajléktalan emberek az utcán, aluljárókban kénytelenek élni, nem beszélhetünk emberek egy csoportjáról úgy, hogy ők förtelmesek, és elárasztották a tereinket. Baloldali, liberális politikus nem mondhat szerintem ilyet. Erről szólt a poszt.

De ezt a kommentsorban a poszt alatt megbeszéltük, volt, aki értette, volt, aki nem, az elnézéskérésemet a DK egyik elnökségi tagja el is fogadta. Lezártam a dolgot.

Ezután csöngetett a postás december elején és hozott egy papírt a Fővárosi Törvényszéktől, amelyben az állt, hogy Gyurcsány Ferenc polgári peres eljárást indított a Facebook-posztom miatt, és 100 ezer forintot követel tőlem a jó hírneve megsértéséért, rágalmazás miatt és az elnézéskérés után még egy bocsánatkérést.

Ez utóbbit, bevallom, túlzásnak tartom, és nem pontosan értem.

Nem értem, mi értelme van perelni az után, hogy elnézést kértem. Nem értem (hiszen az erről az esetről szóló cikkem hírcikként elfogulatlanul, véleményem nélkül lett megírva), hogy egy nem túl nagyot pörgő Facebook-poszt miatt miért perel egy volt miniszterelnök.

Nem értem, mert azt gondolnám, a szabad médiában dolgozó emberrel szemben egy ellenzéki politikusnak talán nem ugyanazt az eljárást kéne követnie, mint a folyamatosan hazudozó, és direkt, szánt szándékkal lejárató kampányokat folytató médiatermékek ellen.

Nem értem, miért nem a telefont vette fel, miközben az elmúlt hónapokban sokszor beszéltem DK-s politikusokkal, sajtósokkal, de ebben az ügyben senki se keresett.

Nem pontosan értem, hogy egy kormánytól független újságírót miért kell a DK elnökének 100 ezer forintra perelnie, miért kell megpróbálnia ellehetetleníteni az életem. Mert ha kifizetem ezt a 100 ezer forintot ma, akkor semmi pénzem nem maradna hó végéig.

Nem értem, miért nem lehetett felvenni a telefont és megbeszélni azon keresztül, vagy elhívni egy személyes találkozóra.

Valójában még mindig nem értem a dolgot, és azért sem értem, mert a pert minden valószínűség szerint én fogom megnyerni, hiszen a Facebook-posztom nem egy nagy nyilvánosságot elérő cikk, és nem alkalmas arra, hogy Gyurcsány Ferenc jó hírnevét megsértse. Itt köszönöm a segítséget Fazekas Tamásnak, aki magánpraxisában pro bono vállalta ezt az pert.

Mindenesetre úgy tűnik, Gyurcsány Ferenccel találkozunk a bíróságon, mert nem tetszett neki egy Facebook-posztom. Fura.