Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így kapott kéthavi prémiumot a Duna Médiaszolgáltató vezére a 2018-as munkájáért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több másik szerkesztőséggel egyetemben a Mércét is tájékoztatta a a közmédia tulajdonosi testülete, a Közszolgálati Kuratórium ellenzéki küldöttje, Németh Vladimir arról, hogy szerdai ülésükön

két havi fizetésnek megfelelő jutalmat szavaztak meg Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának 2018-as teljesítményéért.

Mindez közvetlenül azután történt, hogy az LMP által delegált Németh a médiaszolgáltató első emberének tavalyi teljesítményét firtató napirendi pontnál vizsgálat lefolytatását kezdeményezte a Médiatanácsnál Dobos ellen, méghozzá a közszolgálati médiaszolgáltatás céljainak elérését súlyosan sértő gyakorlata miatt, ám előterjesztését a kuratórium egyhangúlag leszavazta. A Közszolgálati Közalapítvány, amelynek keretei között a kuratórium működik egyébként hiába a Duna Zrt. tulajdonosa, a vezérigazgató munkáltatója, még sincs joga a Zrt. vezérigazgatóját közvetlenül fölmenteni a közszolgálatiság sérelme miatt, mindössze eljárás lefolytatására kérheti Médiatanácsot.

Az egyöntetű, 5:1-es szavazati arány azért tűnt első látásra meglepőnek, mert bár a nyolctagú kuratóriumban egyértelmű kormánypárti többség van jelen 2010 óta folyamatosan, két ellenzéki delegált így is van a testületben.

Kérdésünkre Németh Vladimir elmondta – a későbbiekben mindez a nyilvános jegyzőkönyvekből is kiolvasható lesz –, hogy az 5:1-es szavazati arány úgy alakult ki, hogy a másik két ellenzéki delegált, Silhavy Máté (Jobbik) és Mandur László (MSZP) nem tudott megjelenni az ülésen.

Németh elmondta, hogy bár a szerdai ülés időpontjáról és napirendi pontjairól – tehát arról is, hogy Dobos 2018-as munkájának értékelése is köztük lesz – múlt péntek óta lehetett tudni, alapvetően nehéz az ülések időpontját egyeztetni és a tagoknak az elnökség által szabott időpontokhoz alkalmazkodni, és többekkel, így vele is megesett már, hogy nem tudott részt venni.

Hozzátette, bár szervezett koordináció nincsen az ellenzéki küldöttek között, amikor mindenki jelen van, azért általában „ösztönösen” egy irányba szavaznak, még akkor is, ha ennek az ötfős kormánypárti többség miatt gyakorlati jelentősége az esetek túlnyomó többségében nincsen.

A Közszolgálati Kuratóriumról egyébként az a testület, amelyre a minap Papp Dániel, a Duna Médiaszolgáltató számára műsorokat gyártó MTVA vezérigazgató Hadházy Ákosnak és Szél Bernadettnek írott válaszlevelében az egyértelmű fideszes többség ellenére „paritásos kuratóriumként” hivatkozott. Emellett a két ellenzéki országgyűlési képviselőnek azt javasolta, ha problémájuk van egy adásba került anyaggal, forduljanak panasszal a testületben helyet foglaló képviselőjükhöz, akit annak idején az általuk vezetett párt (vagyis az LMP) delegált.

Németh Vladimir a Mércének azt is részletezte, hogy mire alapozta előterjesztést, a lista pedig még a teljesség igénye nélkül is meglehetősen hosszú. A kurátor szerint 2018-ban a közszolgálatiság többek között az alábbiak által sérült a közmédia műsoraiban:

  • a választási kampány során a köztelevízió nem hívott a hírműsoraiba ellenzéki politikusokat (csak miután az Alkotmánybíróság is kimondta ezt)
  • a münsteri gázolás hátterének hamis bemutatása
  • a Guardiannek név nélkül nyilatkozó MTVA-munkatársak beszámolóira alapozva is felmerült a politikai befolyás alapos gyanúja
  • a Hadházy Ákos és Vona Gábor ellen irányuló lejáratóriportok
  • nincs esélyegyenlőség a közmédia politikai-közéleti műsoraiban

Dobos Menyhért éppen tegnapelőtt került be a hírekbe azzal, hogy a közszolgálati konglomerátum felsővezetői közül elsőként ült le beszélni az immáron napok óta a Kunigunda utcai épületben táborozó Hadházy Ákossal és Szél Bernadettel. A Duna Média vezérigazgatója többek között arról beszélt, hogy az M1 hírműsoraival „kiegyensúlyozottsági probléma az elmúlt nyolc esztendőben nem volt”, és hogy „tökéletesen jónak” tartja a magyar közmédia híradóit, „abszolút pártatlannak tartom, és így helyesnek”.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs