Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Figyelmeztető sztrájkot tartanak pénteken a győri Audi munkásai

Ez a cikk több mint 5 éves.

Már szeptember óta zajlanak a sikertelen bértárgyalások az Audi Hungária Zrt. és a helyi dolgozók érdekképviselete között, nem rég pedig –ahogyan arról a Mérce is beszámolt – sztrájkbizottságot is alakított az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ).

Mint az AHFSZ honlapján olvasható, csütörtöki értekezletén az AHFSZ sztrájkbizottsága egyhangú szavazással elutasította a munkáltató legutolsó bérajánlatát.

„Az Audi Hungária Független Szakszervezet élve alkotmányos jogával – a jelenleg is zajló hétnapos egyeztetési időszak alatt – 2019. 01. 18-ra péntekre 9:00 és 11:00 közötti időtartamra sztrájkot hirdet az Audi Hungária Zrt. teljes területére”

– írják.

A szakszervezet közleményéből kiderül, többek között arra hivatkozva is szervezi meg a kétórás munkabeszüntetést, hogy a munkavállalói oldal bérkövetelése „szakmailag alátámasztott”. Mint írják, gazdasági szakértőik feltérképezték a Volkswagen csoportot, amelyhez az Audi Hungária Zrt., az Audi AG győri székhelyű leányvállalata is tartozik, hogy felhívják a figyelmet a csoporton belüli bérkülönbségekre. Példaként hozzák, a szlovákiai gyáregység átlagbérelőnye az Audi Hungária Zrt.-hez képest 28, a csehországi 25, a lengyel pedig csaknem 39 százalékos, míg a belga Audinál fizetett átlagbér 3,6-szerese a a győrinek. Mindeközben a magyar leányvállalat bértermelékenységi mutatója kimagasló a többiekéhez képest.

A sztrájkbizottság konkrét követelései a2019-es évre a következők:

  • egyéves bérmegállapodás
  • 18 százalék, de minimum 75 ezer forintos alapbéremelés január 1-től
  • VBK (választható béren kívüli juttatások) keretösszege 787 ezer forint
  • további 4 százalék mozgóbér beépítése az alapbérbe
  • jubileumi bónusz bevezetése és a lojalitásbónusz továbbfejlesztése
  • HAY-rendszer (munkakörértékelés) optimalizálása
  • pótszabadságok feletti munkatársi szabadon rendelkezés
  • minden munkatárs részére havonta legalább egy szabad hétvége

 

 

Címlapkép: AHFSZ facebook-oldal